Op Bezoek Bij: ,,het hoe en waarom van een schone smartphone”

2824

Na het bellen, bacteriën tellen

We vinden het gelukkig allemaal vanzelfsprekend dat we na een toiletbezoek onze handen wassen. Uit onderzoek blijkt echter dat smartphones van artsen en verplegers een veel grotere bron van ziekenhuisinfecties zijn.

In de onderzochte studies bleek 42 tot 95 procent van de telefoons besmet met bacteriën uit een ziekenhuis. In vijf studies werden op een deel van de telefoons, variërend van 3 tot 31 procent, ook resistente bacteriën zoals MRSA gevonden. Die bacterie is in principe niet gevaarlijk, maar kan bij verzwakte patiënten – zoals in een ziekenhuis – leiden tot de dood. De overgrote meerderheid van de medewerkers maakte zijn telefoon nooit schoon met alcohol.

Killing Copper

De meeste besmettingen worden verspreid via oppervlakken waar verschillende mensen met hun handen aan zitten. Het metaal koper heeft een uitstekende antibacteriële werking. Reeds in de oudheid was dit bekend en werd het gebruikt bij medicatie en desinfectie van wonden.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben de antimicrobiële werking herhaaldelijk bevestigd. Ook bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica leggen het loodje als ze in contact komen met koper. Bij een test in een Engels ziekenhuis werden handvatten en andere vlakken die vaak aangeraakt worden, vervangen door koperen versies, bijvoorbeeld deurhendels, kranen, leuningen, kledingtrolleys, bedtafels, toiletbrillen en lichtknopjes. 18 maanden lang werd van ieder item tweemaal per dag het aantal bacteriën gecontroleerd. Een andere afdeling van het ziekenhuis kreeg geen aanpassingen, maar werd getest als controle. De test wees uit dat 90 tot 100 procent van de bacteriën gedood werd. Deze uitkomst was boven verwachting. Een vierkante cm koper doodt 10 miljoen MRSA-bacteriën in slechts 90 minuten. Er wordt in de ziekenhuiswereld al gesproken over ‘killing copper’.

Geen bereik

Je telefoon bedekken met koper zou technisch gezien natuurlijk kunnen, maar als je er ook nog mee wilt bellen is dat natuurlijk niet zo praktisch, aangezien koper ook uitstekend radiografische signalen tegenhoudt. Je telefoon schoonmaken met alcohol zou een optie zijn, was het niet dat vloeistoffen en telefoons ook slecht samen gaan. Er zijn eigenlijk weinig andere manieren om een smartphone schoon te maken zonder dat het schadelijk is. Zo raadt Apple bijvoorbeeld alleen maar een droge doek aan – maar echt 100% schoon wordt een telefoon daar natuurlijk niet van.

Hoe dan wel?

Een Amerikaanse fabrikant bedacht een oplossing. Ze ontwikkelde de PhoneSoap Charger, een apparaat waar een smartphone in wordt schoongemaakt en tegelijkertijd wordt opgeladen. Volgens het Amerikaanse is het schoonmaakproces niet alleen veilig maar worden ook nog eens álle bacterien die op de telefoon zitten aangepakt.

Geen vloeistof of chemicaliën komen er aan te pas: er wordt alleen gebruikt gemaakt van licht. Twee UV lampen in de oplader produceren een speciale straling die door de celwanden van de bacterie heen gaan en het DNA aantasten. Zodra het DNA wordt aangetast sterven de cellen af en vormen ze niet langer infectiegevaar.

In de PhoneSoap charger kunnen alle smartphones opgeladen worden: in de aanwezige USB poort kunnen allerlei soorten snoertjes worden aangesloten. Gebruik je de smartphone als wekker? No worries: de PhoneSoap charger is zo ontworpen dat berichten en geluiden ook gehoord worden als de telefoon in de oplader ligt.

 

Werkt dit ook echt?

Maag-darm-leverarts en Mobile Doctor Martijn Ter Borg van het MMC Eindhoven is zo vriendelijk geweest om samen met een microbioloog de PhoneSoap aan een test te onderwerken. Naast arts is Martijn ook nog eens voorzitter van de Anti-kwakzalverij Vereniging, dus dat betekende een echte vuurproef voor het apparaat.

Hij werkt echt!

Volgens Martijn is de PhoneSoap charger vanuit praktisch oogpunt een makkelijk apparaat. Overdag kun je hem mooi op je bureau in de spreekkamer zetten. Het nadeel is wel dat als de smartphone in de charger zit je niet bij de telefoon kunt. Gelukkig duurt het schonen van de smartphone slechts vijf minuten. Om de proef op de som te nemen heeft Martijn een microbioloog ingeschakeld die zowel voor als na de ‘behandeling’ een kweek heeft uitgevoerd. Niet lang daarna kwam het overweldigende resultaat: “We hebben de kweekuitslagen binnen, en hij werkt echt!”