Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Prof. dr. drs. Marlies P. Schijven, chirurg AMC, hoogleraar simulation, serious gaming en applied mobile Healthcare.

“Ik vind dat dokters zich moeten bemoeien met technologie. Het is immers belangrijk dat zorgprofessionals en patiënten gerechtvaardigd kunnen vertrouwen op nieuwe technologische ontwikkelingen. We moeten ervoor waken ons niet te laten leiden door gadgets, bühneverhalen en de enorme industriepush over ‘wat allemaal hip en happening is’. Daarmee voorkomen we teleurstellingen bij arts en patiënt en ook vertraging bij de implementatie van écht waardevolle innovaties. Het is natuurlijk wél belangrijk om een open houding aan te nemen voor wat er op ons af komt, maar de kunst op te pikken wat mogelijk zinnig is. Dit doe ik door in multidisciplinair verband na te denken over welke zorgvraag ondersteund kan worden door welke technologie, en hoe dit aan te tonen.”

Vraag 1. Onlangs riep je alle artsen op om zich meer te gaan bemoeien met technologie. In hoeverre komen je collega’s in beweging?

Interesse is er volop, beweging gelukkig ook steeds meer. Men vindt het vaak wel lastig om te ‘kiezen’ uit wat er mogelijk is en er zijn veel vragen. Ook hoor ik regelmatig ‘ik wil een app, hoe doe ik dat?’ . Mijn eerste vraag is dan meestal: maar waaróm wil je een app? Vaak is er behoefte aan informatievoorziening aan patiënten. Hiervoor is een goeie responsive website, eentje die netjes schaalt op een mobieltje en die dus ook heel flexibel aan te passen is, veel handiger en goedkoper. Je moet bedenken welke functionaliteit je zoekt.

Om zorgprofessionals te helpen te verdiepen in ‘wat er op ze afkomt’ is het belangrijk dat ze van gedachten kunnen wisselen met collega’s die zich al bezig houden met technologische innovaties maar ook met designers. Voor wat gaming betreft is er bijvoorbeeld dit jaar goed ingestuurd op het ‘keurmerk valide games’ van de DSSH (Dutch Society for Simulation in Healthcare) waar een solide reviewproces van artsen en lectors uit meerdere zorginstelling ertoe geleid heeft dat er ook dit jaar weer keurmerken konden worden uitgereikt. Het meest waardevolle hierbij is dat designers ook aangeven veel te hebben aan de vragen die gesteld worden tijdens dit proces. Dit versnelt echt de implementatie van serious gaming.

Vraag 2. Welk advies heb je voor zorgprofessionals die open staan voor nieuwe ontwikkelingen, maar niet goed weten waar te beginnen?

Zorg dat je in contact komt met mede-gebruikers en mede-zoekenden.

Vraag 3. Als je één dag Minister Schippers zou mogen zijn. Wat zou je dan als eerste veranderen?

Ik zou met een belangrijk kader, zoals de KNMG en de Federatie Medisch Specialisten, nadenken of het ‘omgaan met zorgtechnologie’ niet een competentie is. Dit ontbreekt nu grotendeels in de huidige opleidingen tot arts. We moeten immers ‘aantoonbaar bekwaam’ zijn om om te gaan met moderne technologie, sterker nog, hier wordt ook door de inspectie op gehandhaafd. In de opleidingen valt hier echter nog heel erg veel te winnen.

Vraag 4. Op 29 en 30 april organiseer je als Board member van de Watch-Society een internationaal evenement rondom wearable technologie. Kun je iets vertellen over het programma en de doelstelling?

Inderdaad, dan vindt het ‘WATCH’ congres plaats in Amsterdam. Dit is een internationaal congres waarbij zorgprofessionals met elkaar en met designers van draagbare technologie nadenken over wat er mogelijk is in de zorg met draagbare technologie; waar samenwerking kan worden gezocht en mooie use-cases voor het voetlicht komen. Echt bijzonder is dat we de tweede dag op ‘site-visit’ gaan met de congresbezoekers naar partijen als Apple, Google, Samsung, Microsoft en anderen om van gedachten te wisselen. Want wat op ons af komt qua draagbare technologie, en data die hieruit ontstaat, is enorm. Dat zijn de verwachtingen van patiënten waarschijnlijk ook. Maar hoe gaan we dit nu goed doen? Dat is nog niet zo makkelijk.
Dus heb je interesse in dit soort technologie, denk mee en schrijf je in via www.watch-society.com

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Prof. dr. Luc de Witte, Professor of technology in care. Zie: Vijf Vragen Aan: ‘Het zorgstelsel mist prikkels’.