Martine Rooth, fysiotherapeut en werkzaam bij Physitrack doet met de app Physitrack mee aan de Health app award 2015. Physitrack is een online revalidatieplatform, waarmee de fysiotherapeut de vooruitgang van de patiënt kan volgen en de patiënt meer contact kan hebben en een duidelijker uitleg van de oefeningen krijgt. De therapeut schrijft een programma voor, dat óf in de standaardbibliotheek van de app zit, of door de therapeut zelf is gemaakt en geüpload. De patiënt volgt het en de resultaten van de oefening verschijnen meteen bij de therapeut op de telefoon.

Ook voor fysiotherapeuten of specialisten op het gebied van beweging kan de smartphone uitkomst bieden. Door programma’s via video instructie aan de patiënt te laten zien, werken thuisoefeningen beter en herstelt hij sneller. Met Physitrack kunnen de zorgverleners makkelijk patiënten informeren en monitoren.

Wat doet de app?
Physistrack is een online revalidatieplatform, waarmee de fysiotherapeut de vooruitgang van de patiënt kan volgen en de patiënt meer contact kan hebben en een duidelijkere uitleg van de oefeningen krijgt. De therapeut schrijft een programma voor, dat óf in de standaardbibliotheek van de app zit, of door de therapeut zelf is gemaakt. De patiënt volgt het en de resultaten van de oefeningen verschijnen meteen bij de therapeut op de telefoon.

Wat is het nut?
De app maakt de uitleg van de oefeningen veel makkelijker. ‘Een video is duidelijker dan een papiertje waarop schematisch een uitleg van de oefeningen staat’, vertelt Rooth. Daarnaast, misschien nog belangrijker, werkt een app veel meer motiverend. ‘De fysio maakt een programma en de patiënt volgt het niet alleen van dag-tot-dag, hij of zij kan ook vooruit kijken. Zo zie je bijvoorbeeld hoe snel het dat je na een week alweer veel meer kan. Daarnaast kan je de oefeningen niet meer vergeten en zie je in de video’s hoe je deze hoort uit te voeren.’

De app dient als ondersteuning van het echte fysiobezoek, niet als vervanging. ‘Het is vooral goed voor communicatie tussen behandelingen door; als iemand intensief moet revalideren en maar eens per week langskomt, is het goed om tussendoor ook te kijken hoe het ermee gaat.’ Daarnaast scheelt het tijd bij de behandeling zelf; het is niet meer nodig om de hele week door te nemen, want de therapeut weet al hoe de oefeningen verlopen zijn.

Wie wordt er beter van?
Zowel de patiënt als de therapeut. Die laatste houdt meer tijd over voor de behandeling en kan beter communiceren met de patiënt. Die patiënt is blij met de heldere video uitleg en voelt zich gemotiveerder om de oefeningen te doen – waardoor het herstel ook sneller gaat. Aangezien er de laatste jaren vanuit de zorgverzekeraars veel gekort is op fysio- en bewegingstherapie, is het voor de patiënt zaak om met zo min mogelijk behandelingen zo goed mogelijk te herstellen. De app helpt daarbij; als de revalidatie bijvoorbeeld sneller blijkt te gaan kan het programma een week versneld worden.

Wat ligt er in de toekomst?
Physitrack bestond al als browserapp sinds vorig jaar, maar afgelopen maand zijn ze pas met een iPhone en Android gekomen. Die ontwikkeling kostte veel tijd, maar is wel de moeite van het gemak waard. Komende maand, in juni, zullen ook de fysiotherapeuten hun versie van de Physitrack-app krijgen, zodat zij de programma’s niet per se via de browser hoeven samen te stellen.

‘Verder werken we nu aan een ipadversie, speciaal bedoeld voor de ouderenzorg. Ouderen gebruiken vaker een tablet dan een smartphone, dus een app speciaal voor hen is handig,’ vertelt Rooth. Physitrack gaat zich in de toekomst sowieso op meerdere soorten revalidatie richten. ‘Aanvankelijk lag de focus vooral op sport, maar het laatste jaar is ook de huis- tuin en keukenfysiotherapie in de app gekomen. We willen in de toekomst ook de chronische- en ouderenzorg toevoegen aan de database van oefeningvideos.’ Op dit moment staan er zo’n 1000 in, maar dat moet groeien naar 3000. Zo hoopt Physitrack ook de gebruikersdatabase uit te breiden. Nu gebruiken zo’n 700 van de 6000 therapeuten in Nederland de app. ‘Er is dus nog genoeg te groeien’, aldus Rooth.

Wat is de toekomst van eHealth?
Rooth denkt dat fysiek contact erg belangrijk blijft. ‘Het gemengde concept van onze app, met afspraken én online contact hebben we niet voor niets gekozen. Mensen willen toch graag weten dat ze het allemaal goed doen door er een expert naar te laten kijken. Maar de efficiëntie van die bezoeken zal zeker nog toenemen. Mensen hebben minder tijd en verzekeringen dekken minder behandelingen, dus zal eHealth er zeker voor zorgen dat alles sneller kan. Maar dat fysieke contact, ook al is het maar sporadisch, blijft onmisbaar.’

Waarom doen jullie mee met de wedstrijd?
‘In het geweld van alle medische apps raakt de beweegzorg soms wat ondergesneeuwd. Terwijl daar net zoveel te winnen is met apps als in bijvoorbeeld de GGZ of huisartsenzorg. Door mee te doen willen we laten zien dat er ook apps zijn voor beroepen als fysiotherapie en oefentherapie, én dat ze heel goed werken.’

Waarom denken jullie te kunnen winnen?
De kwaliteit van onze apps, het gebruiksvriendelijke platform en de HD-oefeningen zijn echt uniek. Ook het feit dat we real-time inzichtelijk kunnen maken hoe het met de patiënt of cliënt gaat, kan geen enkel ander platform in de beweegzorg, we werken al jaren aan de ontwikkeling en dat is absoluut terug te zien in de hoge standaard die wij bieden.

Door: Marc Seijhouwer, redacteur De Ingenieur

Wil jij dat Physitrack door gaat naar de volgende ronde van de Health app award 2015? Stem dan hier en schrijf een review.