Report – Nieuw exportproduct: Dutch Health Design

3825

We hebben een heel goed gezondheidsstelsel in Nederland en een heel goed creatief klimaat genaamd ‘Dutch Design’ waarmee we beroemd zijn in het buitenland. Wij proberen die twee te combineren onder de noemer ‘Dutch Health Design’: een platform waarin wij het beste laten zien van wat wij als Nederland te bieden hebben.” aldus Walter Amerika van U CREATE.

Walter Amerika (U CREATE) en Anne Mieke Eggenkamp (creative strategist) organiseerden tijdens de Dutch Design Week een inspirerende sessie over de Doctor en Design. Hun ambitie steken ze niet onder stoelen of banken, want ze zijn er heilig van overtuigd dat een cross-over tussen deze twee werelden, waarin we als Nederland uitblinken, een significante verbetering kan betekenen voor de gezondheidszorg. Maar, er gebeurde nog veel meer……

Uncommon Partnerships

Richard Faas van Mobile Doctors trapte de sessie af met een verhaal over ‘Uncommon partnerships’. Mobile Doctors brengt op verschillende manieren Digital Health start-ups in contact met vooruitstrevende zorgprofessionals c.q. ‘doctorpreneurs’ om sneller tot zinvolle toepassingen te komen. Zo brachten we Yosef Safi Harb van Skip a Beat tijdens een Health Meetup in contact met Joris Arts (ziekenhuisapotheker) en Marald Wikkeling (vaatchirurg).

Marald Wikkeling, werkzaam bij het Nij-Smellinghe ziekenhuis, en Yosef zijn onlangs een trial gestart in het ziekenhuis met Skip a Beat: een smart game die gebruikt maakt van biofeedback waardoor gebruikers bewuster gemaakt worden van hun eigen gezondheid doordat je de game bestuurt met je hartslag.

Zie ook: Zorgverzekeraar stimuleert gezondheid met Digital Health

Data overload

Tom Wolvers, designer en docent aan de Hogeschool Utrecht was als tweede aan de beurt: “We zien nu heel veel infographics en dashboards ontstaan met allemaal informatie die ons aangeven hoeveel stappen wij hebben gezet, hoe lang je hebt gezwommen en hoe lang je in bed blijft liggen. Maar wat het niet doet, en dat is de volgende stap die ik verwacht, is dat we advies krijgen.”

Complexiteit

De derde spreker was Wendy Persoon, projectmanager Ontwikkeling en Innovatie bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De BOM stimuleert bedrijven, overheden en kennisinstellingen om de economische ambities van Brabant waar te maken. Volgens Persoon zijn designers heel goed toegepast om te begrijpen waar de complexiteit van een probleem precies ligt.

Massive Scalability

De laatste spreker was Pim Ketelaar van Vital Innovators. Ketelaar is een van de grondleggers van Mobile Health in Nederland en heeft zelf een opleiding als industrieel ontwerper afgerond. Hij had drie tips voor het publiek:

  • Design for (real) User Experience
  • Design for supermassive scalability
  • Design for impact

Lees hier zijn volledige blog op LinkedIn.

Naast de Doctor + Design = Future Healthcare sessie waren er verschillende projecten te zien en te ervaren tijdens de Dutch Design Week. Zo won Alec Momont een award voor zijn prototype van een Ambulance Drone.

Chronische pijn

Jens Gijbels, docent aan de Hogeschool Utrecht, presenteerde met zijn studenten 14 prototypes gericht op chronische pijnpatiënten. Ze bedachten verschillende oplossingen die helpen bij het verminderen van terugval.

Epilepsie

Frederike Manders, oprichter INTERU_PSY, presenteerde een manier waarmee je door middel van Virtual Reality en een cardboard mensen zonder epilepsie kan laten ervaren wat het is om met epilepsie te leven. Op deze manier krijg je een kijkje in de wereld van mensen met epilepsie en verandert het dialoog.

Zie ook:
– Improving Health Through Design
– Epilepsie ervaren met VR tijdens Dutch Design Week
– Waarom design en zorg combineren?
– Dokter bemoei je met technologie

1 REACTIE