Dinsdag 26 januari is in Amsterdam voor de eerste keer de ‘Doctorpreneur Award’ uitgereikt. Deze uitreiking vond plaats tijdens een bijzondere bijeenkomst die in het teken stond van goed opdrachtgeverschap in de zorg, georganiseerd door Mobile Doctors van VvAA, Rockstart, VitaValley en ZorgInnovatie.nl. Joris Arts, ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis Sneek en Emmeloord en bestuurder bij het Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn, is  na een stemming uiteindelijk als winnaar uit de bus gekomen. Hij wordt gezien als de zorgprofessional die zich het afgelopen jaar het meest heeft bewezen op het gebied van innovatie en ondernemerschap.

Wat is een Doctorpreneur?

De Doctorpreneur award is bedacht door Mobile Doctors, een initiatief van VvAA. Richard Faas, verantwoordelijk bij VvAA voor Mobile Doctors licht toe: “een Doctorpreneur is een mix tussen een zorgprofessional en een entrepreneur. Door die mix én een passie om de zorg te verbeteren tilt hij of zij de gezondheidszorg naar een hoger niveau. Het is een professional die naast zijn drukke baan tijd vrij maakt om te ondernemen en start-ups te begeleiden bij hun intrede in de gezondheidszorg.”

Genomineerden

Mobile Doctors selecteerde op basis van de vele vernieuwende initiatieven die zij dagelijks voorbij ziet komen vijf zorgprofessionals: Joris Arts (ziekenhuisapotheker en bestuurder), Maarten Prins (bewegingswetenschapper en director Jointflow), Marlies Schijven (chirurg en professor), Erich Taubert (uroloog en CMO synappz) en Marald Wikkeling (vaatchirurg).
Een week lang kon het publiek stemmen en afgelopen maandag werden de drie finalisten met de meeste stemmen bekend gemaakt: Joris Arts, Maarten Prins en Marald Wikkeling. Joris heeft met ruim 800 van de in totaal meer dan 2.000 stemmen de award gewonnen en is Doctorpreneur van het jaar geworden.

Joris Arts

Volgens Arts (38), ziekenhuisapotheker in het Antonius Ziekenhuis Sneek en Emmeloord en bestuurder bij het Gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn, is het tijd voor drastische veranderingen in de zorg. “Ik zie het als mijn persoonlijke missie om een actieve rol te spelen in deze noodzakelijke verandering. Inzet van technologie, patiëntparticipatie en kennisdeling zijn dé oplossingen om de zorg in de toekomst te kunnen blijven garanderen.“

Arts deed zelf onderzoek naar een app, aan de hand waarvan patiënten hun medicatie kunnen bijhouden. En na hun ontslag uit het ziekenhuis online een afspraak kunnen maken om hun medicatie met de apotheek te bespreken. Tevens speelde hij samen met collega Marald Wikkeling, vaatchirurg in het Nij Smellinghe, een belangrijke rol in het opzetten van een Clinical Trial Protocol voor de startup Skip a Beat: De eerste game ter wereld die je speelt met je hartslag.

Arts: “Ondanks alle technologische innovaties en de vele zorgverleners die deze innovaties best willen gebruiken, vinden die partijen elkaar niet op een goede manier. Hierdoor worden enorme drempels ervaren om hier een succes van te maken; startups komen aan de ene kant moeilijk de zorg binnen en zien enorme kosten op zich afkomen en zorgverleners aan de andere kant hebben vaak zelf niet de middelen om te innoveren en willen vooral niet teveel gedoe. Ik heb gemerkt dat als je echt met elkaar in gesprek gaat en beide kanten een beetje helpt er hele mooie dingen kunnen gebeuren. “

Goed opdrachtgeverschap

Tijdens de bijeenkomst, waar zorgprofessionals, start-ups en zorginstellingen werden samengebracht, stond ‘Goed Opdrachtgeverschap’ centraal. Hoe kunnen partijen met elkaar omgaan om innovatie in de zorg te versnellen? Bijvoorbeeld door als ziekenhuis een innovatiemanager aan te stellen met budget en mandaat.  En na te denken over win-win situaties zoals korting in ruil voor samenwerking.

2 REACTIES