Wat een bruisende avond, de Kick-Off van de Sustainable Healthcare Challenge (SHC). Een samenkomst van diverse geïnteresseerden en bijzondere sprekers, om te inspireren en ondernemerschap in de zorg te stimuleren. De voorzitter, Wilbert Bekendam, trapte deze avond af in AmsterdamConnected. Na een peiling was het duidelijk dat de gemiddelde leeftijd van het publiek niet hoger was dan 30 jaar – merendeel student, de rest (young) professional of partner. “Kom in beweging!” was dan ook de boodschap voor deze jonge generatie. En ja, inderdaad, de SHC kan je hier ondersteuning in bieden. Hierover later meer.

Doorgewinterde innovators
De eerste spreker van de avond: Rutger Leer, werkzaam bij het REshape Innovation Center, betrad het podium. Hij startte met: “Wat is innoveren?”, maar deze vraag bleek moeilijk te beantwoorden. Zijn ervaring: innoveren is vooral heel veel vallen en weer opstaan. Een opmerkelijk statement volgde: “Als Nederland doorgaat met het huidige zorgstelsel, zijn we failliet in 2040.” Er moet verandering in komen, maar innoveren is moeilijk. Er heerst veel onbegrip en lichte weerstand, want het gehele gezondheidszorgsysteem is er nog niet op ingericht, van zorgverlener tot huidige medische opleidingen. Maar het is zeker geen mission impossible. Zijn advies: “Kom goed beslagen ten ijs.” Betrek alle eindgebruikers bij je eindproduct – niet alleen techniek maar ook gedragsverandering is cruciaal. Tot slot: omring je met de juiste mensen om je zorginnovatie succesvol te maken. Realiseer je dat verschillende kwaliteiten voor elke fase in de ontwikkeling nodig zijn – pas je team hier op aan.

Vervolgens was het de beurt aan Rob Adolfsen. In 2010 startte Rob een nieuw soort zorgverzekering ‘Anno12’. Het initiatief is helaas gestrand. Hij vertelde: “Zorg is een wereld vol passie, maar ook veel onbegrip.” Daarom is het een uitdaging om hierin te innoveren. Vele cruciale kernwaarden werden genoemd, variërend van solidariteit tot toegankelijkheid. Belangrijke eigenschappen zijn netwerken (voor het vormen van een team en het creëren van naamsbekendheid), passie en creativiteit. Tijdens zijn presentatie noemde hij partijen als Vita Valley en Mobile Doctors als netwerkpartijen waar je zeker eens mee moest praten. Maar dromen, durven, doen en – vooral – doorgaan liggen aan de basis. En zo heeft Rob dan ook zelf gehandeld. Ook al kwam er een eind aan ‘Anno12’, hij gaat door met ondernemen.

De derde spreker van de avond nam het woord. Jeroen Terpstra is psychiater van origine en bedenker van een diagnostische camera voor de psychiatrie, onder de noemer ‘Haerst’. Hij startte zijn verhaal met de constatering dat in veel opleidingen weinig ruimte is voor ondernemerschap. Zorgprofessionals worden daarom conservatief opgeleid. “Als je dát begrijpt, kan je zorgverleners stimuleren tot gedragsverandering voor jouw zorginnovatie”, concludeerde hij. “Want er zijn ideeën zat!” Helaas resulteert het vaak nog niet in actie. Het is nodig om een aantal dingen in acht te nemen bij de ontwikkeling van je zorginnovatie. Dit varieert van een concreet genoeg idee en visie tot doorzettingsvermogen en geduld. Tot slot is het cruciaal om in je innovatie te blijven geloven, maar af en toe aan te passen als je tegen (kleine) problemen aanloopt.

Zorginnovatie pitches en demo-markt
Na de pauze was het tijd voor de zorginnovatie pitches van zes start-ups. DiagnOSAS is een diagnostische tool voor obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). Zij willen de  diagnostiek van OSAS verplaatsen van de tweedelijnszorg naar de eerstelijnszorg, wat leidt tot kostenbesparing en minder invasieve onderzoeken voor de patiënt. TinyBots introduceert een kleine, sociale robot voor dementerenden. Door middel van stimulatie, persoonlijke herinneringen en muziek wil de start-up een metgezel creëren die ouder worden aangenamer maakt. BrainFitness spreekt over een tool om je gemoedstoestand te verbeteren door elektrische hersenstimulatie. Het ziet er futuristisch uit: de spreker draagt een technische gadget op het hoofd. Het is bedoeld voor de kliniek, maar ook voor consumenten. AdjuvoMotion, een van de winnaars van SHC 2015,  toont een innovatieve sensorarm die samenwerkt met een spel-interface. Het ondersteunt bij de revalidatie van patiënten die een beroerte hebben doorgemaakt. TandartsBon heeft tot doel om  online zorgafspraken te vergemakkelijken. Het was helaas niet succesvol en daarom verkocht aan een Engels bedrijf. Nu gaat het verder als Zesty en mag de spreker dit gaan uitrollen in Nederland. Peers4Support is een een virtuele tool om chronisch zieken gedisciplineerd aan hun gezondheid te laten werken door middel van een uniek matching algoritme. Het idee is al gevalideerd door zorgprofessionals en hoeft alleen nog maar uitgewerkt te worden. Hier rolde een unieke kans uit: “Wie wilt dit doen?” Zeker vijf mensen staken hun hand op!

Namens Mount, de winnaar van SHC 2015, vertelde Renske de Bruine over haar ervaring met ondernemen en haar SHC-avontuur. “Ondernemen is vallen en opstaan, en je beleeft continu allerlei emoties door elkaar heen”, aldus Renske. Mount is momenteel een van de tien start-ups van Rockstart en ontwikkelt software die leidt tot bevordering van gezamenlijke besluitvorming tussen patiënt en arts.

Na de pitches was het tijd voor de demo-markt: het publiek kreeg de kans om de gepitchte zorginnovaties uit te proberen!

SHC-traject
De voorzitter sprak: “Nu zijn jullie aan zet.” De SHC gaat het ‘SHC-traject’ aanbieden. Studenten en young professionals met een innovatief zorg-idee zullen optimale begeleiding ontvangen om een start-up te vormen. Dit traject zal plaatsvinden tussen de SHC Masterclass en Challenge 2016. De avond sloot af met een borrel die ruime mogelijkheden bood om de interessante inzichten met elkaar te evalueren en te netwerken onder het genot van een hapje en drankje.

Het bestuur en de ambassadeurs van de SHC willen alle aanwezige enthousiastelingen op deze avond en partners hartelijk bedanken. Het was een succes!

Lina Mooren
Ambassadeur SHC