Tegenwoordig moet communicatie sowieso snel zijn en weinig is sneller dan Whatsapp. Zeker wanneer je media wilt versturen zoals foto’s. Dit wordt dan ook massaal gedaan, tegenwoordig ook in professionele sfeer. Letterlijk alles wordt naar elkaar “ge-App-t”.

De meeste gebruikte media zijn echter behoorlijk onveilig. Whatsapp zegt dat het versleuteld is, maar niet hoe. De informatie is exporteerbaar en de berichten zijn permanent. Sommige media objecten moeten eigenlijk maar een tijdelijke levensduur hebben omdat ze in een andere context schadelijk kunnen zijn. Whatsapp is een medium dat hier niet in voorziet. Telegram Messenger belooft dit beter te doen. Maar kan het deze belofte waar maken en is het überhaupt een goede app?

Whatsapp, alleen dan blauw.

Wat direct opvalt wanneer je de app opstart is dat het (op je smartphone) ontzettend lijkt Whatsapp, alleen dan in het blauw. De standaard achtergrond heeft vergelijkbare doodles. Dit maakt de app toegankelijk voor iedere gebruiker. De hele app werkt namelijk nagenoeg hetzelfde op ieder platform door Whatsapp ondersteund systeem.

Een onderscheidende factor van Telegram is dat het veel meer platformen ondersteund dan Whatsapp. Zo is er ook een Telegram-app beschikbaar voor Windows, Mac OSx, Linux en is er zelfs een webapp. Authenticatie van deze apps gaat via je mobiele nummer. Je smartphone zal dus via Telegram een verficatiecode krijgen. Gesprekken lopen via de servers van Telegram en zijn dan direct beschikbaar op al je apparaten met de Telegram-app. Tenzij je een “Geheime chat” start.

Geheime chat Gesprek in Telegram

“Geheime chat is één van de privacy borgende opties die Telegram onderscheidt van Whatsapp.”

De Geheime chat optie is te vinden onder instellingen. Hier zie je de optie, “Nieuwe geheime chat”. Deze Geheime chat is één van de privacy borgende optie die Telegram onderscheidt van Whatsapp.

Zodra je deze optie activeert heeft het gesprek de volgende eigenschappen:

 • End-to-end encryptie
  Alle berichten van een Geheime chat is met behulp van diverse protocollen versluteld. Mocht je hier meer over willen weten verwijs ik je naar deze pagina. (https://core.telegram.org/api/end-to-end)
 • Er worden geen berichten op centrale servers opgeslagen
  Geheime chat berichten worden van apparaat naar apparaat verzonden. Een geheime chat werkt ook niet op de desktop app (deze worden immers vaak gedeeld) alleen op de mobiele apps en is toestel gebonden.
 • Zelfvernietigingstimers zijn mogelijk
  Deze optie is erg handig voor privacy gevoelige inhoud. Een timer kan ingesteld worden op enkele seconden tot maximaal één week. Het verzonden bericht en de inhoud er van(ook video of foto) wordt na de ingetselde tijd verwijderd van het apparaat.
 • 100% Doorstuurbescherming
  De zelfvernietigingstimer zou nutteloos zijn zonder deze optie. Maar in een geheime chat kan niets op zich zelf worden opgeslagen. Een gedeelde foto kan dus nooit op de originele resolutie worden gedeeld met derden.

Wij kunnen jammer genoeg nooit de veiligheid van Telegram volledig toetsen. Maar wanneer we wat onderzoek doen naar Telegram in vergelijking met WhatsApp komen we enkele interessante verschillen tegen.
Whatsapp slaat volgens haar privacy policy alleen berichten op die nog niet afgeleverd zijn.

The contents of messages that have been delivered by the WhatsApp Service are not copied, kept or archived by WhatsApp in the normal course of business. The WhatsApp Service is meant to be a SMS replacement, using data service through a user’s phone (either via cell network or wifi). Users type their messages, which are sent via data service to our servers, and routed to the intended recipient (who must also be a WhatsApp user), if that recipient is online. If the recipient is not online, the undelivered message is held in WhatsApp’s server until it can be delivered. If the message is undelivered for thirty (30) days, the undelivered message is deleted from our servers.

Whatsapp Privacy Policy:  http://www.whatsapp.com/legal/

Telegram slaat alle normale berichten op omdat ze beschikbaar zullen zijn voor andere apparaten.

Telegram is a cloud service. We store messages, photos, videos and documents from your ordinary chats on our servers, so that you can access your data from any of your devices anytime. All data is stored heavily encrypted and the encryption keys in each case are stored in several other DCs in different jurisdictions. This way local engineers or physical intruders cannot get access to user data.

Geheime chats worden echter nergens opgeslagen behalve het apparaat waar ze op zijn ontvangen.

Secret chats use end-to-end encryption. We do not store your secret chats on our servers. We also do not keep any logs for messages in secret chats. What this all means, is that there is no way for us to know who or when you message via secret chats — as soon as the messages are delivered, they’re gone. And there is no way for anybody, including us, to learn what was in those messages, photos or videos. For the same reasons secret chats are not available in the cloud — you can only access those messages from the device they were sent to or from.

Telegram Privacy Policy: https://telegram.org/privacy

Sinds 15 augustus 2012 claimt Whatsapp dat al haar berichten versleutelt zijn, maar het specificeert niet hoe. Telegram doet dit wel, maakt gebruik van het MTProto Mobile Protocol. Om te de veiligheid te bewijzen had Telegram tot 14 maart 2014 een prijs beschikbaar gesteld om berichten te laten ontsleutelen. Voor diegene dit het zou lukken was er een prijzengeld van $200.000 beschikbaar gesteld. In deze periode is echter niemand geslaagd om het versleutelde verkeer te ontsleutelen.

Conclusie:

Al met al moeten wij concluderen dat Telegram’s “Geheime chat” een flinke verbetering is ten opzichte van Whatsapp om met gevoelige informatie met elkaar te communiceren. Toch willen wij in ieder geval niet zeggen: “Gebruik Telegram om te communiceren”, maar wel “Gebruik in ieder geval geen Whatsapp voor gevoelige informatie”.

Beschikbaar voor de volgende platformen:

Prijs: Gratis

Categorie: Messaging