Fer van den Hurk is de oprichter van Fysiotherappy.

Vraag 1: Tegen welke barrières loopt u in uw vak aan waar Mobile Health de oplossing voor zou kunnen bieden?
We willen graag heel veel uitleggen aan fysiotherapeuten en patiënten maar daar hebben we simpelweg minder tijd voor. Het is heel fijn dat M-health de mogelijkheid bied om zelfstandig veel informatie te verkrijgen. Filmpjes en apps bieden duidelijke uitleg over verschillende zaken in de medische wereld en dat is een goede zaak.

Vraag 2: Welke apps gebruikt u zelf?
Uiteraard Fysiotherappy, maar ook pijndagboek. Dit is een hele fijne app waarin patiënten hun pijn kunnen monitoren voor een bepaalde periode. Hierdoor kan ik als zorgspecialist een beter beeld krijgen over de pijn van een patiënt.
Ook gebruik ik de Pedo meter. Daarmee kun je het bewegingsgedrag van de patiënt monitoren en ook live adviezen geven.

Vraag 3: Ziet u ook gevaren in Mhealth?
Ik ben eerlijk gezegd niet met de gevaren bezig. Ik kijk vooral naar de gebruiksvriendelijkheid van een app.

Vraag 4: We gaan er langzaam naar toe dat de patiënt zorg in eigen hand neemt, wat vindt u daarvan?
Heel goed en heel belangrijk. We zijn in Nederland altijd een verzorgingsstaat gewend geweest, dat gaat niet, dat is onbetrouwbaar. Het is heel belangrijk dat de patiënt de zorg zelf in eigen hand neemt en zelf weet wat er speelt in zijn eigen lichaam. Dit alles om de kosten te besparen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren.

Vraag 5: Tot slot, welk advies heeft u voor collega’s die aan de slag willen met Mobile?
Ik denk allereerst een smartphone kopen. De bakelieten telefoon kan echt niet meer. Omarm de Mobile Health en ga het uitproberen. Merk hoe gebruiksvriendelijk het is en hoe makkelijk. Het is heel fijn dat alles wordt opgeslagen. We kunnen uiteindelijk ook niet meer zonder, de tijd haalt ons alleen maar in. Door met zijn allen het te adopteren verbeteren we de kwaliteit.