Op Bezoek Bij: The Box

2200

De In De Praktijk van deze week gaat over het project van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Hart Long Centrum Leiden genaamd “The Box”. Dit is een project waarbij patiënten een pakket met wearables voor thuismeting meekrijgen. Het pakket bevat een weegschaal, een bloeddrukmeter, een ECG-apparaat en een activiteitentracker.

“Door patiënten met deze thuismeetapparatuur uit te rusten, willen we gaan onderzoeken in hoeverre het dagelijks geconfronteerd worden met deze meetwaarden invloed heeft op het gedrag van patiënten. Nu krijgen patiënten maar vier keer per jaar te horen krijgt dat hun bloeddruk te hoog is, de overige 361 dagen horen ze of zien ze dat niet,” volgens Roderick Treskes, promovendus op het gebied van e-Cardiology.

“We verwachten dat we patiënten bij wie het mis dreigt te gaan er eerder uit zullen halen. We gaan er ook van uit dat het een meer patiëntvriendelijke vorm van zorg zal zijn. Veel hartinfarct-patiënten zijn zelfstandig ondernemers of mensen met een drukke baan. ‘Even’ naar het ziekenhuis voor een ECG komt voor die doelgroep eigenlijk nooit uit. Hoe meer ze thuis kunnen doen, hoe prettiger dat voor hen is.”