Bij Mobile Doctors testen en reviewen wij verschillende apps of nieuwe diensten. Sommige zijn nog in ontwikkeling, andere direct toepasbaar. Tweewekelijks brengen wij op Mobiledoctors.nl een review uit. Op de redactie zijn wij vreselijk verzot op de verschillende festivals dat Nederland rijk is. Maar heeft dat impact op ons gehoor? Wij zijn benieuwd of al die optredens en Dj’s invloed hebben gehad op de kwaliteit van onze oren en gaan aan de slag met de app uHearingTest.

De app uHearing Test is onderzoek applicatie welke de gebruiker op een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier zijn of haar gehoor kan laten testen. Dit inspireerde mij om eens te testen of ik daadwerkelijk alle tonen nog wel even goed kan horen.

Bij het starten van de app kwam ik direct in het startscherm waar ik de keuzes kreeg om een test te starten, statistieken te bekijken, een preview te doen en de buttons Help en About. Aangezien ik nog geen idee had hoe ik de app moest gebruiken besloot ik de help-functie over te slaan en direct een test te starten. Ik koos de ‘fast’-test, dit leek me het beste voor deze review. Bovenaan het scherm stond een plaatje met een koptelefoon en een rode kruis er doorheen, maar het geluid van mijn telefoon stond aan. Het lag aan mijn headset, deze was niet aangesloten. Tot nu toe vond ik de app erg gebruikersvriendelijk. De test die volgde duurde ongeveer 2 a 3 minuten en de resultaten waren opvallend.

Volgens de gehoormeting in de test was mijn gehoor prima in orde en is mijn gehoorleeftijd gelijk aan mijn daadwerkelijke leeftijd. Iets wat ik niet had verwacht en zeker niet na de afgelopen zomer waarbij ik zeker 8 verschillende festivals heb bezocht.

Plus- en minpunten
+ De app is redelijk vanzelfsprekend in gebruik
+ Je kunt gratis je gehoor testen

– Er is een koptelefoon nodig om een test te kunnen doen
– Het is moeilijk te beoordelen of de resultaten accuraat zijn

Eindoordeel
Ik heb thuis een setje oordopjes in de lade liggen, maar toch vergeet ik die altijd mee te nemen. Ik betwijfel dus of de resultaten uit de app daadwerkelijk correct zijn. Wel is de app erg makkelijk in gebruik en kan deze zelfs zonder een tutorial of help-functie prima gebruikt worden. Je kunt je resultaten vergelijken met je vrienden, dus er zit een kleine vorm van gamification in. Maar om de app nou echt een innovatieve toepassing te noemen, dat betwijfel ik.

Praktische informatie over uHearingTest
Beschikbar op: iOS
Prijs: Gratis
Ontwikkeld door: University of California, Los Angeles
Meer informatie: http://teamo.woofutech.com/