Zowel het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk als het Westfriesgasthuis hebben ervoor gekozen om medicatie te verifiëren met het MedEye medicatieveiligheidssysteem. Met de invoering van dit systeem wordt de meest kwetsbare stap in het medicatieproces extra gecontroleerd, waardoor de kans op menselijke fouten nog verder teruggedrongen wordt.

MedEye verifieert alle medicatie en stelt verpleegkundigen in staat deze middels een scan te identificeren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat patiënten de juiste medicijnen, in de juiste dosering en op het juiste moment krijgen toegediend. Bestuurder van het SKB en Slingeland Ziekenhuis, Bert Kleinlugtenbeld: “Wij hebben patiënt- en medicatieveiligheid hoog in het vaandel staan en zijn dan ook erg trots om de veiligheid met dit systeem nog beter te garanderen.”

Nieuw geneesmiddelendistributieproces

Ziekenhuisapotheker en voorzitter van de medicatiecommissie Arjan Bulsink bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix: “In voorbereiding op de nieuwbouw van onze ziekenhuisapotheek is het geneesmiddelendistributieproces grondig doorgenomen. Kernpunten voor het nieuwe proces waren patiëntveiligheid en efficiency. We zijn toen uitgekomen op een combinatie van GDS en MedEye.”

MedEye SKB

Ook het Westfriesgasthuis omarmd MedEye. Op de afdeling cardiologie wordt via dit systeem het medicatieproces gecontroleerd. Ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors beaamt het belang van controle bij toediening: “Naar aanleiding van literatuurstudies en interne onderzoeken hebben we een plan gemaakt voor verbetering van medicatieveiligheid. Na elektronisch voorschrijven stond digitale toedieningsverantwoording van medicatie hoop op de prioriteitenlijst. Eerst hebben we gekeken naar scanmodelijkheden van medicatie. Dat MedEye de medicatie direct van verifiëren aan het bed en bovendien een scanmogelijkheid heeft is voor ons een aantrekkelijke combinatie, ook omdat alles meteen vastgelegd wordt in ons EPD.”

 Voordeel voor patiënt en verpleegkundige

Jan Koppes, unithoofd van een aantal verpleegafdelingen van het Westfriesgasthuis, is vanuit het management verantwoordelijk voor medicatieveiligheid waaronder de verstrekking van medicatie aan patiënten. Als projectleider kijkt ook Koppes uit naar het gebruik van MedEye: “Patiënten kunnen ten gevolge van medicatiefouten blijvend letsel overhouden. De kans dat verkeerde medicatie of een verkeerde dosering van medicatie wordt toegediend is vanaf nu een stuk kleiner. Daarnaast is het erg prettig voor de verpleegkundigen. Wanneer de verpleegkundige verkeerde medicatie verstrekt, wordt dat een traumatische ervaring voor de verpleegkundige. Ik verwacht dus dat MedEye voor iedereen een win-winsituatie oplevert.

Bron: Persbericht Streekziekenhuis Koningin Beatrix  en persbericht Westfriesgasthuis