Met MyFitnessPal kun je op een simpele manier registreren wat je eet en hoeveel je beweegt. In combinatie met een activity tracker zoals de Fitbit gaat dat laatste automatisch. Daarnaast kun je doelen zoals gewichtsreductie instellen, je voortgang registreren en ervaringen uitwisselen met anderen. Het delen van je gegevens in een besloten community of één-op-één met een diëtist of fysiotherapeut biedt mogelijkheden om cliënten of patiënten van dichtbij te volgen en te motiveren. Bijvoorbeeld door het geven van tips en aanwijzingen.

Voor wie?
Diëtisten, fysiotherapeuten, POH’s en iedereen die gezond wil leven

Plus- en minpunten
MyFitnessPal geeft zowel de gebruiker als de zorgverlener heel eenvoudig inzicht in de voedingsinname (de database bevat meer dan drie miljoen voedselsoorten) in combinatie met het beweegpatroon. Wanneer cliënten daarvoor toestemming geven, kunnen hun zorgverleners hun resultaten inzien en op afstand direct en persoonlijk advies geven. Voedings- en beweegdagboekjes zijn niet meer nodig. De behandeling wordt persoonlijker en de patiënt hoeft minder vaak op het spreekuur te komen. Dat is goedkoper en bespaart (reis)tijd. Het nadeel van het gebruik van dit consumentenproduct is de privacygevoeligheid. De patiënt moet goed worden voorgelicht over wat het betekent om zijn gegevens te delen met de behandelaar of in een groep, en hoe hij deze toegang kan intrekken.

Reacties
MyFitnessPal is zeventig miljoen keer gedownload en heeft meer dan zes miljoen actieve gebruikers. Een huisarts zegt op DigitaleZorggids.nl: “MyFitnessPal is een erg handige tool die mensen ondersteunt die bewuster willen omgaan met voeding en bewegen. In essentie is het een calorieënteller, maar door de manier waarop dat gekoppeld wordt aan een te behalen doel, genereert het een goed inzicht in een gezonde leefstijl. […] Door de koppelingsmogelijkheden met trackers en weegschalen laat de app zien hoe gezondheidsapps steeds meer geïntegreerd kunnen worden.”

In De Praktijk
Naam: Jolande van Teeffelen (48)
Beroep: Diëtiste
Werkzaam: Diëtistenpraktijk HRC (Rotterdam)

 ‘Minder fysieke consulten nodig’

“Onze diëtistenpraktijk doet mee aan twee pilots waarbij cliënten MyFitnessPal gebruiken in combinatie met een Fitbit. De cliënten bepalen zelf of ze hun gegevens met mij en andere deelnemers willen delen. Er wordt zo een actieve community gevormd. Eén keer per week kijk ik naar hun vorderingen en voedingdaginname en reageer ik daarop, ter aanmoediging. Het op afstand volgen bespaart mij veel tijd, er zijn minder fysieke consulten nodig. Het advies is ook directer en meer afgestemd op de persoonlijke situatie.

Laatst had ik een Iraanse diabeet op consult met vier maal daags insulinetherapie. Zijn bloedsuikerwaarde was veel te hoog en door taalproblemen was het mij niet duidelijk welke voeding hij gebruikte. Met MyFitnessPal kon hij in zijn eigen taal zijn voedingsmiddelen vinden en invoeren. Daardoor snap ik nu om wat voor soort voedingsmiddelen het gaat en kan ik hem beter begeleiden. De bloedsuikers zijn weer netjes gedaald en mede dankzij de Fitbit beweegt hij meer en valt hij af.”

Praktische informatie over MyFitnessPal (CalorieënTeller & DieetTracker)
Bruikbaar op: iOS, Android
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: MyFitnessPal
Meer informatie: www.myfitnesspal.com

Gepubliceerd in Arts en Auto