Met TouchSurgery kunt u oefenen op de benodigde stappen van chirurgische procedures. U leert, oefent en herhaalt het bijbehorende beslisproces, krijgt feedback op uw prestaties en kunt die van uzelf vergelijken met de topscores en gemiddelden van anderen. In de app worden chirurgische ingrepen op een innovatieve manier gesimuleerd op virtuele patiënten. Iedere ingreep is opgenomen in een aparte, gratis te downloaden module. Daarna kunt u kiezen tussen de opties Learn of Test. Bij Learn Operation wordt de ingreep opgesplitst in tien tot twintig stappen. Test is de quizmodus waarmee u uw kennis kunt testen.

Voor wie?
Co-assistenten, arts-assistenten en assistenten in opleiding voor de gebieden chirurgie, orthopedie, neurochirurgie en plastische chirurgie.

Plus- en minpunten
Het is goed te zien dat TouchSurgery is ontwikkeld door chirurgen. De afbeeldingen en animaties zijn levensecht. Via labels worden de risico’s bij de ingreep getoond. De app bevat momenteel 22 veelvoorkomende ingrepen zoals borstreconstructie, heupvervanging, osteosynthese van een enkelfractuur en appendectomie, maar is zeker niet compleet. De getoonde informatie mag wel wat uitgebreider.

Reacties
TouchSurgery is voorgedragen voor de Health app award 2013. Een chirurg schrijft op Artsennet: ‘Een van de eerste apps die chirurgen echt helpt bij het voorbereiden op een operatie.’ De app kreeg een enthousiaste recensie op iMedicalApps.com: ‘This app takes virtual procedures to the next level. […] This is the first time that we have seen a decent surgical simulator on a mobile device. […] The real strength of apps like TouchSurgery is the boundary they are continually pushing in terms of virtual patient simulation.’

Praktische informatie over TouchSurgery
Bruikbaar op: iOS, Android
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: Kinosis
Meer informatie: www.touchsurgery.com

In De Praktijk
Naam:  Maurits Graafland (29)
Beroep: aios chirurgie
Werkzaam: Flevoziekenhuis (Almere)

“Tijdens mijn promotieonderzoek naar serious games in de opleiding heelkunde in het AMC kwam ik in aanraking met TouchSurgery. Ik vind het een leuke en creatieve manier van onderwijs, die de ‘droge stappen’ waarin je een operatie kunt opdelen inzichtelijk maakt. Vergeleken met de filmpjes op YouTube is deze app veel systematischer en duidelijker, iedere stap wordt benoemd. Maar vergeleken met een app als AO Surgery is de informatie bij de stappen wat mager. Ik mis tijdens het ‘snijden’ een infobutton.

Vooral nu, aan het begin van mijn opleiding, vind ik TouchSurgery heel handig. Ik heb de app bijvoorbeeld gebruikt om me voor te bereiden op een appendectomie, waarbij ik ging assisteren. Daardoor kon ik iedere stap gemakkelijk volgen. Eigenlijk is het een soort interactieve anatomie-atlas. Hoewel de app bedoeld is voor medici kunnen patiënten hem ook makkelijk en gratis zelf downloaden, als ze meer willen weten over hun operatie.”