Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Hiermee komen we meer te weten over de achtergrond en visie van zorgvernieuwers. Vandaag is Ivo Broeders aan het woord. Ivo is chirurg en hoogleraar Robotica. Ook is hij meerdere malen spreker geweest tijdens onze Mobile Doctors Live! events.

Vraag 1. Tijdens onze eerste Mobile Doctors Live! heb je ons meegenomen in de wereld van Robotica als hoogleraar robotica en minimaal invasieve interventies. Waar komt jouw passie voor robotica in de zorg vandaan?
Ik ben in eerste instantie uitgeloot en toen gaan studeren aan de TU Delft. Ik had dus al affiniteit voor technologie. Een jaar later ben ik aan geneeskunde begonnen in Utrecht. Tijdens mijn promotietijd werkte ik al veel met computerprogramma’s van Philips om de behandelresultaten van endovasuclaire aneurysma chirurgie te bestuderen. In 1998 werd ik geregistreerd als chirurg en begon ik in Utrecht met het project “operatiekamer van de toekomst”. Dat was een fantastische basis om mijn passie voor geneeskunde en chirurgie te combineren met de uitdagingen van high tech.

Vraag 2. Jij opent de Zorg & ICT beurs ‘De patiënt als partner’  tijdens Mobile Doctors Live. Wat wil jij de bezoekers meegeven?
Vooral de verschuiving in de rol arts-patiënt; de patiënt groeit van onkundig en afhankelijk naar goed geïnformeerd en zoekend naar een partner; de rol van de arts verschuift van kennis eigenaar naar zorg manager.

Vraag 3. Wat gaat in de gezondheidszorg de Next Best Thing worden?
Big data, geen twijfel over mogelijk.

Vraag 4. Welk advies heb jij voor (jonge) zorgvernieuwers die, met hun eigen kijk op de wereld, een bijdrage willen leveren aan de verbetering van de zorg?
Laat klassieke verhoudingen varen, stel je open voor de mogelijkheden die ICT biedt in de zorg, en wordt voorloper in plaats van volger.

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’ en waarom?
Vincent van Luling, directeur ICT meander medisch centrum; je hebt artsen nodig met gevoel voor ICT, en evenzeer ICT’ ers met gevoel voor zorginstellingen. Vincent belichaamt de laatste omschrijving.

Ivo Broeders opent de Zorg en ICT beurs op dinsdag 14 maart 2017 van 09:30-10:00 uur met een Mobile Doctors Live! Klik hier om je gratis aan te melden.