De app Acute Patiënt helpt u om snel en efficiënt binnen een half uur tot een waarschijnlijke diagnose, nog uit te voeren onderzoek en een behandelplan te komen in het geval van acuut zieke patiënten. Daarbij redeneert deze interactieve app vanuit de acuut zieke patiënt, aan de hand van vragen over de symptomen. Daarop zijn uitsluitend ja/nee-antwoorden mogelijk, zoals “Heeft de patiënt een bloeddruk?”, “Kan de patiënt praten?” en “Is de ademweg vrij?” De gebruikte beslisbomen zijn gebaseerd op klinische ervaring en actuele wetenschappelijke literatuur. Voor ruim zeventig acute ziektebeelden is via de index een samenvatting beschikbaar van recente wetenschappelijke literatuur volgens de ‘ABCDE’-systematiek. Het is ook mogelijk te zoeken op trefwoord, bijvoorbeeld handig in het geval van afwijkende labresultaten. Acute Patiënt is ontwikkeld door ervaren internisten, jonge internisten in opleiding en IC-artsen van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en is CE-geregistreerd. Deze interactieve app moet niet worden verward met de app Acute Boekje, een praktische handleiding die in 1988 door de internisten van het Slotervaartziekenhuis voor het eerst geschreven is en als naslagwerk kan worden gebruikt wanneer de diagnose al bekend is.

Voor wie?
Iedere medisch specialist en arts-assistent

Plus- en minpunten
Acute Patiënt is heel gebruiksvriendelijk. De beslisboom is makkelijk en snel te doorlopen. Niet alle ziektebeelden zijn omgezet in beslisbomen, zoals bijvoorbeeld bij een breed onderwerp als “koorts uit de tropen”. In het behandelplan worden ook doseringen gegeven.

Reacties
Een IC-arts schrijft op iTunes: “Wat een geruststelling voor de dagelijkse praktijk om deze app dag en nacht bij de hand te hebben. Werkelijk fantastisch!”

In De Praktijk
Naam: Ilse Kuipers (34)
Beroep: aios Interne geneeskunde
Werkzaam: Slotervaartziekenhuis (Amsterdam)

‘De opvang van de patiënt verliep een stuk soepeler’

“Een van de eerste keren dat ik Acute Patiënt gebruikte was toen ik werd opgeroepen voor een jonge patiënt met een diabetische ketoacidose. In de lift op weg naar de SEH heb ik de eerste stappen van de beslisboom doorlopen. Daardoor wist ik precies waar ik op moest letten en wat ik het eerst moest doen. De opvang van de patiënt verliep daardoor een stuk soepeler. Deze app is erg gebruiksvriendelijk; bladeren in het papieren Acute boekje of de gelijknamige app kost veel meer tijd.

Met deze app kun je ziektebeelden opzoeken maar je kunt ook starten vanaf een symptoom. Daardoor kom je soms via de beslisboom uit bij een ziektebeeld waar je zelf niet aan gedacht zou hebben. Ik hoorde van het bestaan van Acute Patiënt in de wandelgangen. De app is in mijn ziekenhuis ontwikkeld en ik heb hem dan ook meteen gedownload toen hij in september beschikbaar kwam.”

Praktische informatie over Acute Patiënt
Bruikbaar op: Android, iOS
Prijs: € 4,49
Ontwikkeld door: Stichting Klinisch Wetenschappelijk Onderzoek Slotervaartziekenhuis
Meer informatie: www.acutepatient.eu

Gepubliceerd in Arts en Auto