Radiology Assistant is een Engelstalige app die casussen, gedetailleerde artikelen en peer reviewed materiaal bevat over verschillende radiologiegebieden, voorzien van veel afbeeldingen, uitgebreide toelichtingen, classificaties en principes van traumamechanismen. De onderwerpen zijn gerangschikt naar thema (zoals Abdomen, Musculoskeletal, Cardiovascular en Pediatrics) en er is een index en een zoekfunctie. Daarnaast kun je binnen een artikel op trefwoord zoeken. Dezelfde content is ook te vinden op de (gratis te gebruiken) website.

Voor wie?
Radiologen in opleiding, coassistenten, (beginnende) chirurgen, kinderartsen, orthopeden

Plus- en minpunten
Radiology Assistant is een uitgebreid naslagwerk dat regelmatig wordt aangevuld en waarvan de inhoud varieert van eenvoudige tot zeer specialistische pathologie. De kwaliteit van de artikelen is hoog en ze bevatten ook referenties. Door op een afbeelding te tikken kom je terecht in een versie met hoge resolutie, waarop je eenvoudig kunt inzoomen. De artikelen worden gedownload op je smartphone of tablet, en zijn dus ook te lezen zonder internetverbinding. De look & feel is vrij eenvoudig en soms wat onduidelijk. Omdat de pagina’s nogal lang zijn is het soms even zoeken om uit te vinden waar wat staat.

De opbrengst van de app gaat naar Medical Action Myanmar, een Nederlandse hulporganisatie die medische zorg voor de allerarmsten in Myanmar wil verbeteren.

Reacties
In Google Play krijgt Radiology Assistant 4,6 van 5 sterren en in iTunes 4 van 5 sterren. Op Artsennet schrijft iemand: ‘Heldere, complete inhoud zowel voor docenten als arts-assistenten, coassistenten en soms voor les aan verpleegkundigen.’ Op DigitaleZorgGids schrijft een ander: ‘Zeer goede uitleg op het gebied van radiologie. Zelf gebruik ik het vaak thuis om even wat ziektebeelden te bestuderen.’

In De Praktijk
Naam: Marc Schreinemacher (31)
Beroep: aios chirurgie
Werkzaam: AMC (Amsterdam)

‘De prettigste radiologie-app’

“Radiology Assistant helpt me bij het interpreteren van radiologiebeelden, waar ik als chirurg niet echt voor ben opgeleid. Soms zit je met meerdere mensen naar een scherm te kijken en dan is het handig als ik van tevoren op kan zoeken waar ik op moet letten. Dat wordt in de app heel goed uitgelegd en geïllustreerd. Ook tijdens diensten komen er regelmatig casussen langs die buiten mijn interessegebied liggen. Ik herinner me een patiënt met een leverafwijking. Voorafgaand aan het bezoek aan de patiënt heb ik toen in Radiology Assistant de indeling aan de hand van radiologische kenmerken opgezocht. Dat maakte de communicatie met de patiënt en de oncologisch chirurg trouwens ook makkelijker.

Medische apps vind ik erg interessant. Ik loop altijd met een iPad mini op zak en kijk regelmatig in appill, een online medische appbibliotheek waar het AMC op is aangesloten. Ik heb allerlei radiologie-apps uitgeprobeerd en Radiology Assistant is de prettigste.”

Praktische informatie over Radiology Assistant
Bruikbaar op: iOS, Android
Prijs: € 5,49 (Android), € 5,99 (iOS)
Ontwikkeld door: Wouter Veldhuis/Carl Puylaert
Meer informatie: www.radiologyassistant.nl