Nederlands bedrijf op weg naar leidende positie in zorg en publieke sector

De Nederlandse start-up ZIVVER ontvangt een investering tot 3 miljoen euro van venture capital investeerder henQ en zittende investeerders. Dankzij de software van ZIVVER kunnen organisaties en burgers veilig e-mailen, chatten en (zeer grote) bestanden delen. De software draagt bij aan bewustwording over risico’s rond gevoelige informatie en voorkomt datalekken. ZIVVER ondersteunt actief door het geven van gerichte waarschuwingen en past eenvoudig veiligheidsmaatregelen toe. “Menselijke fouten veroorzaken de meeste datalekken. Daarom waarschuwt ZIVVER nog voordat de gebruiker op de verzendknop drukt”, zegt Rick Goud, CEO van ZIVVER. “Een unieke en vooral noodzakelijke oplossing in tijden van cybercriminaliteit en aangescherpte regels op het gebied van datalekken.”

In Nederland is in 2016 de Wet bescherming persoonsgegevens aangescherpt. Bekend is vooral de meldplicht bij datalekken. In 2016 meldden organisaties zo’n zesduizend lekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat zijn er bijna twintig per dag. Waarschijnlijk is dit slechts het topje van de ijsberg. Eén datalek kan betekenen dat gegevens van duizenden personen op straat liggen. Medische en zeer persoonsgevoelige informatie zoals het BSN zit daartussen, want zo’n 40% van de datalekken komt uit de zorg en de publieke sector. Vanaf mei 2018 geldt strengere privacywetgeving in de hele Europese Unie. Boetes voor falende bescherming van persoonsgegevens lopen dan op tot 4% van de omzet van bedrijven. Reputatieschade en herstelkosten komen daar nog bij.

Organisaties, ook in de zorg, gebruiken massaal reguliere e-mail, gratis chatdiensten en onlinediensten voor bestandsoverdracht. Makkelijk in gebruik, maar niet veilig. “Datalekken vormen een substantiële bedreiging voor organisaties die werken met gevoelige gegevens. ZIVVER biedt een veilig alternatief, gedreven door gebruiksvriendelijkheid. Met die focus, en gegeven de groeiende bewustwording binnen de zorg en publieke sector, kan dit bedrijf uitgroeien tot de belangrijkste leverancier van veilige communicatie”, zegt Jan Andriessen, Associate Partner bij henQ.

Marktleiderschap in de zorg en publieke sector
Met de investering gaat ZIVVER haar Software-as-a-Service (SAAS)-oplossing verder optimaliseren. Het belangrijkste doel is om de klantenbasis in de eerstelijnszorg, ziekenhuiszorg, ouderenzorg, GGZ en het sociaal domein van gemeenten uit te breiden. Het bedrijf verkent mogelijkheden voor Europese uitbreiding en inventariseert interesse vanuit andere markten, zoals zakelijke dienstverlening. In twee jaar tijd is de startup flink gegroeid na eerdere investeringen door angel investors uit de zorg. Het team telt ruim twintig professionals. Tientallen klanten kozen al voor ZIVVER, waaronder GGZ
Rivierduinen, ziekenhuis St. Jans Gasthuis en gemeente Gooise Meren. Goud: “De samenwerking met henQ zorgt ervoor dat ons team keihard verder gaat om te groeien naar marktleiderschap”.

Oplossing tegen datalekken
Bij veilige communicatie lag de focus tot nu toe vooral op het op afstand houden van hackers. Dat is inderdaad belangrijk, maar niet genoeg. Medewerkers veroorzaken (vaak onbedoeld) meer dan 50% van alle datalekken. Daar helpt geen enkele versleuteling tegen. ZIVVER controleert daarom nog voordat de gebruiker op ‘verzenden’ klikt of het bericht en de bijlagen gevoelige informatie bevatten. Ook checkt de software of het logisch is dat de verzender deze informatie aan deze specifieke ontvanger stuurt. ZIVVER kan de informatie desgewenst automatisch versleutelen en verzekert dat alleen de verzender en ontvanger toegang hebben. Gaat er toch iets mis? Dan trekt de gebruiker het bericht simpel terug.

Gebruiksgemak voorop
Bij ZIVVER staat gebruiksgemak voorop. Iedereen moet ermee kunnen werken. De oplossing is beschikbaar met een plug-in voor Outlook en een app voor tablets en smartphones. Verzenders krijgen waarschuwingen met kleurcoderingen en stellen de beveiliging van een bericht in met een of twee muisklikken. Ontvangers hoeven niets te installeren, hebben geen account nodig en hoeven geen wachtwoord te onthouden.