Ongeveer 350.000 mensen in Nederland gebruiken een vitamine K-antagonist (bloedverdunner). Dit zijn echter ook mensen die relatief vaak een operatieve ingreep of een invasieve behandeling moeten ondergaan. Om de risico’s op een bloeding te onderzoeken, moet de behandelend arts iedere keer wanneer zo’n patiënt wordt geopereerd een protocol invullen en een zogenoemde CHA2DS2-VASc-score berekenen. Op basis van de resultaten bepaalt de arts of het nodig is een patiënt rondom een invasieve procedure te ‘bridgen’, dat wil zeggen die periode te overbruggen met een andere vorm van antistolling. Het te volgen toedieningsschema is afhankelijk van een aantal vooraf gedefinieerde risicofactoren. In de app Bridging doorlopen zorgprofessionals in feite een interactieve beslisboom, in plaats van een uitgebreid protocol van 26 pagina’s.

Voor wie?
Chirurgen, MDL-artsen, longartsen, radiologen en andere zorgprofessionals die invasieve procedure uitvoeren op patiënten met een bloedingsrisico

Plus- en minpunten
Dankzij de app kan de arts in enkele stappen bepalen wat hij op het ‘bridgingsformulier’ moet invullen. Bridging berekent meteen ook de CHA2DS2-VASc-score voor een bepaalde patiënt, wat meestal apart online moet worden gedaan. Bridging is heel eenvoudig in gebruik en de uitkomst is in een paar stappen duidelijk. Na het beantwoorden van de vragen geeft de app het bij de patiënt passende schema waarin precies staat wat deze voor en na de ingreep op het gebied van antistolling moet doen. Het betreffende schema kan de arts alleen naar zichzelf mailen. Het zou handig zijn als het schema ook naar een ander emailadres kan worden verstuurd, bijvoorbeeld rechtstreeks naar de trombosedienst.

Reacties
Bridging is pas sinds kort beschikbaar, waardoor er nog geen recensies te vinden zijn op internet. Volgens de maker hebben al meer dan 600 mensen de app gedownload; zij gebruiken de app vrijwel allemaal actief.

In De Praktijk
Naam: Rayner Maayen (31)
Beroep: AIOS Heelkunde
Werkzaam: LUMC (Leiden)

‘Ik gebruik Bridging waar de patiënt bij zit’

“In een academisch ziekenhuis heb je regelmatig te maken met patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken. Een collega op de poli, die mij met het papieren protocol voor antistollingsbeleid zag lopen, maakte me enthousiast voor Bridging. Ik gebruik de app regelmatig om de risico’s op een bloeding tijdens een geplande ingreep te onderzoeken. Dat doe ik waar de patiënt bijzit, omdat die meteen een aantal vragen kan beantwoorden. De meeste patiënten vinden dat heel positief. Ik leg wel altijd even uit dat ik mijn telefoon uit mijn zak haal om uit te rekenen hoe ik in zijn specifieke situatie met antistolling om moet gaan.

Het schema waar Bridging mee komt geeft precies aan of de antistollingsbehandeling gestopt mag worden en of een overbruggingsbehandeling nodig is. Dat schema gaat vervolgens naar de trombosedienst en wordt besproken met de patiënt. Waar ik vroeger zeker vijf minuten mee bezig was, heb ik met Bridging binnen een minuut voor elkaar.”

Praktische informatie over Bridging
Bruikbaar op: Android, iOS
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: Lex Engberts (arts-assistent chirurgie, Alrijne Ziekenhuis, Leiderdorp)
Meer informatie: www.medlex.nl