De app Fello is een hulpmiddel waarmee mantelzorgers elkaar eenvoudig op de hoogte houden en de zorgtaken kunnen verdelen. Mantelzorgers of een patiënt zelf nodigen familieleden en mensen uit hun omgeving uit toe te treden tot een zorggroep. In een beveiligde omgeving kunnen ze vervolgens klusjes opvoeren, zoals het rijden naar een ziekenhuisafspraak of boodschappen doen. Fello bevat ook een datumprikker ‒ wanneer kunnen we met zijn allen overleggen? ‒ en biedt de mogelijkheid onderling berichten uit te wisselen. Alle berichten en klusjes staan in een tijdlijn onder elkaar. Deze gratis app, die tot oktober 2015 Mantellink heette, is ook beschikbaar in de vorm van een website.

Voor wie?
Patiënten en mantelzorgers

Plus- en minpunten
Fello werkt bijzonder eenvoudig en intuïtief en maakt het heel makkelijk om zorg te delen en elkaar op de hoogte te houden. De overzichtelijkheid laat echter nog wel iets te wensen over. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als alle klusjes bij elkaar te vinden zijn, in plaats van verspreid over de tijdlijn. Ook zou je bij de datumprikker eenvoudiger willen zien wie nog niet gereageerd heeft. De makers hebben aangegeven aan deze verbeteringen te werken.

Reacties
Voorganger Mantellink won in mei 2014 de Delft Design Challenge en was een van de zes finalisten van de Health App Award 2015. De website www.gezondheid.nl schrijft: “De zorggroep die je met de app maakt is de plek waar alle berichtjes, klusjes en data verzameld worden. Handig!” Op iTunes schrijft een gebruiker: “Duidelijk en handige app voor mantelzorg.”

In De Praktijk
Naam: Lia de Haas-Groenewegen (63)
Beroep: Programmacoördinator ontmoetingscentrum Pijnacker
Werkzaam: Pieter van Foreest (Delft)

‘Een klusje in Fello plaatsen is veel minder belastend’

“De zorg voor een partner of ouder met dementie is zwaar en zonder hulp van anderen haast niet vol te houden. In de ontmoetingscentra van zorginstelling Pieter van Foreest hebben we een speciaal ondersteuningsprogramma voor mantelzorgers, met onder andere gespreks- en lotgenotengroepen en informatiebijeenkomsten. Daarnaast raden we hen het gebruik van Fello aan. Fello is eigenlijk een combinatie van Whatsapp, Facebook en een datumprikker ineen.

Mantelzorgers vinden het vaak heel moeilijk om hulp te vragen aan hun omgeving. Van de dochter van een van onze cliënten hoor ik dat het plaatsen van een klusje in Fello veel minder belastend is dan bellen naar vrienden en familie. Je ziet op één centrale plek wie wat doet en de app maakt daarnaast zichtbaar wat er allemaal bij mantelzorg komt kijken. Door Fello kun je ook mensen bij de zorg betrekken die alleen zo nu en dan kunnen of willen helpen. Vroeger kwam het vaker op een beperkt aantal personen neer.”

Praktische informatie over Fello
Bruikbaar op: iOS, Android, website
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: ontwerpbureau De Wortel van Drie
Meer informatie: www.getfello.com