Bij het monitoren van patiënten is het voor artsen vaak lastig opeenvolgende diagnostische uitslagen van laboratoriumonderzoeken van dezelfde patiënt, zoals diens nier- of leverfunctie, te interpreteren. De vraag is namelijk of een gevonden verschil een ‘echt’ verschil is, of wordt veroorzaakt door biologische schommelingen in de patiënt (bijvoorbeeld door het tijdstip van bloedafname of urinemonster), de laboratoriumapparatuur of het soort bepaling. LabTracker+ vergelijkt de twee opeenvolgende waarden met elkaar en geeft de waarschijnlijkheid dat bij de nieuwe waarde sprake is van een ‘echte’ verandering, en deze dus niet het gevolg is van ‘natuurlijke schommelingen’. Hoe hoger het percentage, hoe waarschijnlijker dat de verandering ‘echt’ is. LabTracker+ is gemaakt door Judith Hilderink, Steven Meex, Richard Koopmans, Roger Rennenberg en Marja van Dieijen van de afdelingen Interne Geneeskunde en het Centraal Diagnostisch Laboratorium van Maastricht UMC+.

Voor wie?
Huisartsen, medisch specialisten, arts-assistenten en geneeskundestudenten die regelmatig diagnostische labuitslagen interpreteren

Plus- en minpunten
In plaats van een intuïtieve inschatting te maken op basis van klinische ervaring hebben artsen biedt LabTracker+ een belangrijke objectivering of het verschil tussen twee waarden ‘echt’ is, dat wil zeggen binnen de normale natuurlijke schommelingen voor een bepaald labonderzoek valt. De app bevat 106 verschillende labtests en is simpel en overzichtelijk. Na het kiezen van de labtest en het onderzochte lichaamsvocht kunnen de vorige en de huidige waarde worden ingevuld, en het aantal dagen tussen beide metingen. Daarna berekent LabTracker+ het waarschijnlijkheidspercentage. De CE-gecertificeerde app is beschikbaar voor iPhone, iPad en Android.

Reacties
In iTunes schrijft een gebruiker: “Haven’t seen anything like this out here. A must have for busy doctors.” In de nieuwsbrief van het kennisplatform voor medisch onderwijs Oorzon stelt de maakster dat de app de diagnosestelling ten goede komt omdat men kritischer wordt ten aanzien van laboratoriumdiagnostiek.

In De Praktijk
Naam: Jeroen Smeets (39)
Beroep: huisarts
Werkzaam: Gezondheidscentrum Heer (Maastricht)

‘Nu merk ik pas wat ik vroeger miste’

“Als huisarts vraag ik regelmatig laboratoriumonderzoek aan. Sinds ik een paar maanden geleden een tip kreeg van een internist over LabTracker+ gebruik ik deze app wekelijks. Ik had bijvoorbeeld een patiënt met klachten die veroorzaakt konden zijn door bloedarmoede. De eerste meting gaf een waarde aan die op het randje was. Toen ik twee weken het Hb-gehalte opnieuw bepaalde was die nog wat verder gezakt. Dan is de vraag of je een patiënt moet doorsturen of niet. Bij gebruik van LabTracker+ bleek dat het Hb-gehalte toch nog binnen de normale variatie viel. De patiënt hoefde dus niet naar het ziekenhuis voor verder onderzoek en we hebben onnodige zorgkosten voorkomen.

In onze huisartsenpraktijk werken we met vier collega’s samen. We gebruiken nu allemaal LabTracker+. Voordat ik een patiënt bel met de uitslag van een labonderzoek raadpleeg ik altijd deze app. Nu ik hem heb, merk ik pas wat ik vroeger miste.”

Praktische informatie over LabTracker+
Bruikbaar op: iOS, Android
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: Judith Hilderink (arts-onderzoeker), Steven Meex (klinisch chemicus), Richard Koopmans (hoogleraar interne geneeskunde), Roger Rennenberg internist) en Marja van Dieijen-Visser (hoogleraar Klinische chemie) van Maastricht UMC+
Meer informatie: www.labtracker.info