Ongeveer tien procent van de volwassenen hoort wel eens stemmen die er in werkelijkheid niet zijn. Dat kan hun dagelijks functioneren flink belemmeren. Het idee achter temstem is om deze ‘stemmenhoorders’ op drie manieren te helpen. Om te beginnen worden de stemmen onderdrukt door het activeren van de taalgebieden in de hersenen. Dat gebeurt door middel van taalspelletjes in de app. Bij Taaltikker tikt de gebruiker het aantal lettergrepen van een woord. Het spelletje Woordlink draait om het vinden van woordcombinaties. Door daarnaast het werkgeheugen dubbel te belasten, worden de stemmen minder levendig. De positieve feedback en de complimenten die de app geeft, versterken bovendien het zelfvertrouwen van stemmenhoorders.

Voor wie?
Stemmenhoorders en hun behandelaars (verpleegkundigen, psychiaters en psychologen)

Plus- en minpunten
De app is laagdrempelig en enorm simpel in gebruik. Het is bovendien leuk om te doen. De spellen bevatten meerdere levels en het wedstrijdelement werkt goed. Temstem geeft ook positieve feedback wanneer iemand minder goed scoort. Omdat tegenwoordig iedereen voortdurend op zijn telefoon bezig is, valt het niet op als een stemmenhoorder zich met temstem even terugtrekt zodra hij stemmen hoort.

Reacties
Een stemmenhoorder schrijft in een review in iTunes: “Afgelopen dagen heb ik deze App gebruikt. Zelf heb ik erg veel last van opdringerige stemmen, in vele variaties. […] Ze worden makkelijker te hanteren en verdwijnen meer naar de achtergrond. Dat is dan ook precies wat ik nodig heb. Trainen en trainen en gewoon doorgaan in het dagelijks leven.” Temstem is de winnaar van de Rotterdam Designprijs 2013. De jury vond temstem een briljant voorbeeld van de impact die design kan hebben op echte problemen.

In De Praktijk
Naam: Marion Hermans (60)
Beroep: GZ-psycholoog
Werkzaam: Daelzicht (Heel) en Psychologenpraktijk Hermans Melick (Melick)

‘Patiënten voelen zich zekerder’

“Mensen die een psychose hebben gehad kunnen last hebben van het horen van stemmen. Dat geldt ook voor slechtzienden, patiënten met neurologische problematiek of een verstandelijke beperking. Zulke mensen voelen zich rot, machteloos en onveilig. Vroeger pakten we dit aan via therapieën zoals cognitieve gedragstherapie, groeps- of gesprekstherapie en psychomotore therapie. Nu hebben we temstem. Het idee achter temstem is dat je controle krijgt over de stemmen door bezig te zijn met taal.

Ik heb gemerkt dat mensen met een verstandelijke beperking daarbij wel wat begeleiding nodig hebben. Ik leer ze hoe de app werkt en help ze met oefenen. Met patiënten die niet kunnen lezen speel ik temstem samen. Zelfs als we dat doen op momenten dat ze geen stemmen horen, blijkt het effect te hebben. Temstem geeft letterlijk en figuurlijk controle over de stemmen in hun hoofd. Daardoor kunnen mijn patiënten er veel beter mee omgaan en voelen ze zich zekerder.”

Praktische informatie over Temstem

Bruikbaar op: Android, iOS
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: Parnassia Groep
Meer informatie: www.parnassiagroep.nl/hoe-wij-helpen/online-hulp/temstem

 

Gepubliceerd in Arts en Auto