Diagnosaurus DDx bevat meer dan duizend differentiaaldiagnoses: kleine lijstjes die helpen om diagnostische fouten te voorkomen. U ze kunt doorzoeken op basis van ziektebeeld, symptoom en orgaan. Met de optie ‘See related DDx’ bij iedere diagnose vindt u snel welke alternatieve diagnoses van toepassing kunnen zijn, met een rechtstreekse link daar naar toe. Er bestaan ook apps met differentiaaldiagnoses voor een bepaald specialisme, zoals Dermatology DDx van Elsevier.

Voor wie?
Alle medici

Plus- en minpunten
Diagnosaurus is een kleine pretentieloze app die beschikbaar is voor een groot aantal platforms. Het is een goede en overzichtelijke geheugensteun met een prettige look and feel. In een paar seconden kunt u eenvoudig en snel voor iedere patiënt opzoeken of de differentiaaldiagnose moet worden uitgebreid. Bovendien kunt u in een persoonlijk archief in de app bepaalde differentiaaldiagnoses als favorieten bewaren. Het enige nadeel is dat registratie noodzakelijk is om de app te kunnen gebruiken, met als gevolg reclamemails van McGraw-Hill.

Reacties
In de Apple-appstore krijgt Diagnosaurus 4 sterren (op een schaal van 1 tot 5). Een gebruiker schrijft: “A useful app for quickly referencing differentials that correspond with various findings or complaints, the price is appropriate for what you get. It’s not too difficult to find what you’re looking for inside of the app and the overall interface works well.” In Google Play merkt een reviewer op: “Great app! Perfect app for daily practice. Concise and easy to use.” Een basisarts van het LUMC beveelt de app aan op DigitaleZorgGids.nl: “Leuke app voor beginnende artsen en coassistenten voor het stellen van differentiaaldiagnoses.” Hier krijgt de app 3 sterren.

In De Praktijk
Naam: Goda Choi (37)
Beroep: Hematoloog
Werkzaam: UMCG (Groningen)

‘Diagnostische denkfouten voorkomen’

“Als je bij het stellen van een diagnose eenmaal op een bepaald spoor zit, is het best moeilijk om je ogen open te houden voor andere opties. Door een snelle blik te werpen op een van de lijstjes in Diagnosaurus neem je ook de alternatieven in overweging. Dat kan ertoe leiden dat je je je differentiaaldiagnose moet bijstellen. Buikklachten kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door verstopping. Maar als laxeermiddelen niet helpen, kan buikpijn ook wijzen op een probleem aan de eierstokken of een aneurysma in de grote lichaamslagader, wat levensbedriegend kan zijn.

Ik gebruikte Diagnosaurus al als coassistent op mijn Palm Pilot. Nu haal ik hem tevoorschijn op mijn telefoon tijdens gesprekken met een aios of coassistent, of wanneer ik in de dienst optreed als supervisor. De meeste lijstjes zitten wel in mijn hoofd, maar voor een dokter is het lastig om te weten wat je niet weet. Met deze app voorkom je diagnostische denkfouten.”

Praktische informatie over Diagnosaurus
Bruikbaar op: Android, iOS, Blackberry, Windows Mobile en Windows 7, Palm
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: McGraw-Hill Medical
Meer informatie: http://books.mcgraw-hill.com/medical/diagnosaurus/index.html