Mensen die met HIV zijn geïnfecteerd, gebruiken medicijnen om het virus te onderdrukken. Wanneer zij die medicatie niet nauwgezet innemen, kan het virus resistent worden. De app Happi helpt met HIV geïnfecteerde patiënten om gedisciplineerd om te gaan met het innemen van hun medicijnen, bijvoorbeeld door een pilreminder. Daarnaast geeft Happi antwoord op vragen als: hoe moet ik het innametijdstip aanpassen als ik naar een land ga in een andere tijdzone? Wat moet ik doen als ik een pil ben vergeten? Met Happi kunnen patiënten ook monitoren of zij de therapie goed verdragen. In de app kunnen zij de barcode van hun medicatie scannen en hun eigen labwaardes, gewicht en bloeddruk invoeren. Daarnaast kunnen HIV-geïnfecteerden informatie vinden over alle Nederlandse HIV-centra en het consult met hun dokter of verpleegkundig specialist opnemen om later thuis terug te luisteren.

Voor wie?
HIV-geïnfecteerden

Plus- en minpunten
Happi draagt bij aan de succesvolle behandeling van HIV. De app heeft tot doel de patiënt meer inzicht te geven in zijn ziekte-gegevens waardoor hij/zij meer verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn eigen gezondheid. Grafieken maken inzichtelijk hoe zaken als gewicht, bloeddruk, afweercellen of nierfunctie in de loop van de tijd variëren. In verband met het stigma dat nog steeds op HIV rust, heeft de app een neutraal logo: een blauwe capsule. De informatie die Happi bevat is altijd up-to-date en bevat links naar betrouwbare websites. Het is niet mogelijk labwaardes vanuit het patiëntendossier van het ziekenhuis automatisch in de app op te nemen; het invoeren daarvan is dus handwerk. Het indelen van metingen in logische categorieën (zodat inzichtelijker wordt wat je risico is op vaatziektes of hoe de medicijnen verdragen worden) zou de zelfmonitoring nog overzichtelijker maken.

Reacties
Happi is beschikbaar sinds september 2016. Er zijn nog geen recensies over de app verschenen.

In De Praktijk
Naam: Guido van den Berk (44)
Beroep: internist en HIV-behandelaar
Werkzaam: OLVG (Amsterdam)

 ‘Happi helpt zelf de regie te nemen’

“Als behandelaar van HIV-geïnfecteerden wil ik mijn patiënten zoveel mogelijk verantwoordelijk maken voor hun eigen gezondheid. Een app als Happi helpt hen zelf de regie te nemen en bevat handige hulpmiddelen, zoals een pilreminder en een opnamefunctie waarmee je het consult naderhand nog eens kunt terugluisteren. Bovendien heb je alle informatie die voor jou van belang is overzichtelijk bij de hand en wordt voorkomen dat mensen op internet verouderde of foutieve informatie lezen.

Dankzij Happi hoeven patiënten de bloeduitslagen niet meer in een schriftje te noteren of om een uitdraai te vragen. Ik merk ook dat de grafiekjes die Happi laat zien motiverend werken. De meeste patiënten zijn enthousiast over de mogelijkheden, ook mensen van wie ik het niet had verwacht. Een Iraanse patiënte reageerde: ‘Welkom in de 21e eeuw!’ Tegelijkertijd realiseer ik me dat zo’n app niet voor iedereen een goed idee is. Als het monitoren ‘moeten’ wordt of stress oplevert, dan kun je het beter niet doen.”
Praktische informatie over Happi
Bruikbaar op: Android, iOS
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: infectieziektenteam UMC Utrecht
Meer informatie: www.happiapp.nl