PalliArts bevat landelijke informatie over palliatieve zorg, zoals de richtlijnen over palliatieve zorg en over euthanasie, medicatie-informatie, omrekentabellen en voorlichtingsmateriaal voor patiënten en hun naasten. Daarnaast bevat de app regionale informatie. Als een van de ruim 60 regionale Netwerken Palliatieve Zorg in PalliArts participeert, kan het in de app actuele informatie opnemen over het aantal beschikbare bedden in hospices en palliatieve units, over de consultatiedienst(en) voor vragen over complexe zorgsituaties, contactgegevens van lokale ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties, en de regionale transmurale afspraken (RTA’s). Momenteel zijn ongeveer 35 Netwerken Palliatieve Zorg aangesloten.

Voor wie?
Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, ziekenhuisspecialisten, verzorgend-verpleegkundig personeel

Plus- en minpunten
PalliArts is een heel overzichtelijke app met een logische indeling. De app bevat samenvattingen van richtlijnen van de website Pallialine van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Voordeel van de app boven gebruik van de website is dat u de informatie altijd bij de hand heeft en u er snel en gemakkelijk in kunt zoeken. Vanuit de app kunnen voorlichtingsfolders worden gemaild naar patiënten of naasten. Ook kan een arts rechtstreeks vanuit PalliArts bellen met regionale consultatieteams en zorginstellingen. PalliArts bevat een zoekfunctie en de mogelijkheid om favorieten aan te maken, zodat u heel snel bij veelgebruikte richtlijnen of checklists terecht komt. Op kleinere smartphones is de tekst wat lastig te lezen. Reacties Op twitter (#palliarts) staan positieve reacties op de introductie van de app. Zo schrijft iemand: “Gister de #PalliArts app geïntroduceerd in onze #PATZ groep. Meteen goed kunnen gebruiken.” Een recensent op www.werkenindeouderengeneeskunde.nl noemt PalliArts een uiterst handige app, net als organisatieadviesbureau Reos. Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant won met het idee voor PalliArts in 2014 de VGZ-wedstrijd Voor Goede Zorg. In oktober 2016 waren er ruim 17.000 gebruikers.

Reacties
Op twitter (#palliarts) staan positieve reacties op de introductie van de app. Zo schrijft iemand: “Gister de #PalliArts app geïntroduceerd in onze #PATZ groep. Meteen goed kunnen gebruiken.” Een recensent op www.werkenindeouderengeneeskunde.nl noemt PalliArts een uiterst handige app, net als organisatieadviesbureau Reos. Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant won met het idee voor PalliArts in 2014 de VGZ-wedstrijd Voor Goede Zorg. In oktober 2016 waren er ruim 17.000 gebruikers.

In De Praktijk
Naam: Ronald van Nordennen (37)
Beroep: Specialist ouderengeneeskunde/hospice-arts/palliatief consulent en SCEN-arts.
Werkzaam: Stichting Groenhuysen (Roosendaal)

‘Dankzij PalliArts ben ik snel bij de richtlijnen’

“Als hospice-arts gebruik ik PalliArts meerdere malen per dag. Als ik consulentendienst heb in mijn regio Roosendaal-Bergen op Zoom-Tholen is dat nog vaker. Laatst werd ik gebeld door een huisarts die met een acute situatie zat. Hoewel hij een patiënt een vrij hoge dosis Dormicum had gegeven, was die toch erg onrustig tijdens een continue palliatieve sedatie. Ik zat niet achter mijn pc, maar kon dankzij PalliArts gelukkig wel snel bij de richtlijnen komen. Toen we die samen vanaf stap één doornamen, bleek dat hij vergeten had een katheter te plaatsen. Daardoor had de patiënt een retentieblaas ontwikkeld en was hij onrustig geworden. Na het plaatsen van het katheter was de onrust direct over.

Hoewel PalliArts ontwikkeld is voor artsen, merk ik dat familie van patiënten de app soms ook downloaden. Dat maakt het extra belangrijk om goed uit te leggen wat je doet, want door het medisch jargon zijn de richtlijnen voor hen niet altijd helder.”

Praktische informatie over PalliArts
Bruikbaar op: Android, iOS
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Meer informatie: www.iknl.nl