Snel een scan of foto van een patiënt voorleggen aan een collega of informeel overleggen over mysterieuze labuitslagen: tot voor kort gebruikte het merendeel van de artsen hiervoor WhatsApp. Totdat de Autoriteit Persoonsgegevens begin dit jaar bekendmaakte dat deze berichtendienst niet voldoet aan de norm voor het delen van medische gegevens. De KNMG raadt artsen dan ook aan op zoek te gaan naar een veiliger alternatief. Het medisch communicatieplatform Siilo van het gelijknamige Nederlandse bedrijf is zo’n alternatief. Berichten en beeld worden geëncrypt en na 30 dagen automatisch van uw telefoon verwijderd. Patiëntgegevens, foto’s en filmpjes bevinden zich in een eveneens versleutelde kluis op uw telefoon. Ze komen dus niet op een server van Siilo terecht en worden niet gesynchroniseerd met bijvoorbeeld iCloud. Net als bij WhatsApp kunt u communiceren met individuen en met groepen collega’s. Aanmelden kan door het invullen van uw naam, beroepsgroep en werkmailadres, waarna u als ‘ongeverifieerde gebruiker’ op het Siilo-platform komt. Na verificatie door Siilo kunt u de app ook als een soort LinkedIn gebruiken, en contact leggen met anderen zonder uw mobiele nummer uit te wisselen. Toegang tot de app is afgeschermd met een pincode of vingerafdruk.

Voor wie?
Alle zorgprofessionals

Plus- en minpunten
Naast de genoemde veiligheidsmaatregelen heeft Siilo de mogelijkheid om foto’s te anonimiseren door gezichten, namen of bijvoorbeeld een geboortedatum onherkenbaar of onleesbaar te maken. Ook kunt u met pijlen de aandacht vestigen op details in het beeld. Siilo is ISO-27001 en NEN-7510 gecertificeerd, en voldoet daardoor aan nationale en internationale eisen op het gebied van informatiebeveiliging. Net als bij andere alternatieven voor WhatsApp zijn de voordelen van intercollegiaal overleg sterk afhankelijk van het aantal gebruikers van de app. U kunt via Siilo uw WhatsApp-contacten uitnodigen over te stappen.

Reacties
Siilo is sinds mei 2016 beschikbaar, na een proef met 1700 artsen. In november 2016 gebruikten 8000 medici in vrijwel alle algemene Nederlandse ziekenhuizen de app.  In Trouw zegt chirurg Mariëlle Vehmeijer enthousiast: “Nu eindigen foto’s van patiënten niet meer tussen de foto’s van mijn kinderen of via iCloud per ongeluk op internet.”

In De Praktijk
Naam: Maarten Dinkelman (41)
Beroep: Vaatchirurg
Werkzaam: ETZ (Tilburg)

 ‘Veiliger dan e-mail’

“In onze afdeling chirurgie gebruikten we WhatsApp voor het uitwisselen van organisatorische, sociale en patiëntgerelateerde berichten. Dit voorjaar zijn we op zoek gegaan naar een veiliger alternatief. Sindsdien wisselen we patiëntgevoelige informatie alleen uit via Siilo en gebruiken we WhatsApp voor andere berichten. Het ETZ heeft over berichtendiensten nog geen ziekenhuisbreed advies afgegeven, maar er wordt wel met belangstelling naar het gebruik van Siilo in onze afdeling gekeken.

Zelf gebruik ik Siilo vooral voor overleg met collega’s van mijn eigen afdeling. Dat is vooral handig in de dienst als ik het oordeel wil van een collega. Maar laatst heb ik ook met een chirurg uit Haarlem via Siilo gecommuniceerd. Wij hadden samen een operatie uitgevoerd en wilden een filmpje van de postoperatieve scan delen om de resultaten te bespreken. Op mijn verzoek hebben we dat toen via Siilo gedaan, dat is veiliger dan e-mail omdat de beelden na 30 dagen gedeletet worden.”

Praktische informatie over Siilo
Bruikbaar op: Android, iOS
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: Siilo (een initiatief van arts Joost Bruggeman)
Meer informatie: www.siilo.com