De meeste zorginstellingen kunnen het zich haast niet meer voorstellen: werken zonder wifi. Het is dan ook niet vreemd dat de ontwikkelingen op het gebied van wifi-netwerken met name in deze sector een exponentiële groei doormaken. Net als in veel sectoren, zijn IoT en BYOD aan de orde van de dag. Maar toch speelt er meer. Denk maar eens aan locatiebepaling van alle denkbare apparatuur, of mobile devices bij het personeel. De hoogste tijd om deze trends onder de loep te nemen.

Locatiebepaling
Het belang van locatiebepaling in de zorgsector is groot. Voor particulier gebruik biedt deze toepassing al een uitkomst, maar er zijn ook mogelijkheden voor de zorgsector. Bij een instelling, waar veel mensen en waardevolle apparatuur aanwezig is, bevat locatiebepaling een ongekende waarde. Ziekenhuisbedden zijn voorzien van track and trace, zodat het altijd inzichtelijk is waar de bedden zijn. Staat het bed bijvoorbeeld op de OK, of is het al verhuisd naar de uitslaapkamer? Alles is real-time terug te vinden.

Niet alleen het terugvinden van ziekenhuisbedden kan goed van pas komen. We zien ook steeds vaker track-and-trace bij patiënten met dementie. We moeten er niet aan denken wat er gebeurt wanneer een patiënt met deze ziekte aan de wandel gaat buiten de instelling, en vergeet wie of waar hij is. Om dit te voorkomen kan een wifi-chip in bijvoorbeeld een ketting verwerkt worden. Wanneer een patiënt met een hoog risico profiel naar buiten wandelt, gaan er alarmen af.

Mobile devices bij personeel
We hebben allemaal wel een, of meerdere mobile devices bij ons. Doordat iedereen tegenwoordig een eigen device meeneemt kan personeel op een eigen telefoon informatie bekijken, bijwerken en opslaan. Maar ook real-time videomateriaal bekijken. Een hele vooruitgang, als we kijken naar een aantal jaar geleden. Toegang tot deze gegevens brengt echter bij de meeste een dubbel gevoel naar boven, want hoe blijft de data-integriteit gewaarborgd? Door iedere gebruiker te identificeren en bijvoorbeeld slechts een paar toegang te geven tot privacygevoelige informatie houd je grip op de veiligheid van het netwerk. Het gebruik van een Private Pre Shared Key (PPSK) biedt in dit geval een uitkomst. Denk maar eens aan een aparte key voor gasten, BYOD-gebruiker of IoT-devices.

Door wifi in de zorg onder de loep te nemen, is er een overkoepelende conclusie. Het einde is nog niet in zicht en er steeds komen meer trends op het gebied van wireless in de zorg bij. De mogelijkheden zijn eindeloos en het doel is duidelijk: de kwaliteit van zorginstelling in Nederland verbeteren en waarborgen.

Door: Jasper Vredegoor, Channel Manager bij Aerohive