Vroeger moest een aios tijdens de opleiding een vastgelegd aantal verrichtingen onder begeleiding uitvoeren voordat hij een bepaalde ingreep zelfstandig mocht doen. En hoewel tegenwoordig vooral competentie-ontwikkeling centraal staat tijdens de opleiding, is het zorgvuldig registreren van uitgevoerde verrichtingen nog steeds van belang. Om inzichtelijk te maken op welke onderdelen een aios goed presteert of juist achterloopt bouwt zij gedurende de opleiding een digitaal portfolio op waarin zij vastlegt welke ingrepen zij op welk niveau heeft gedaan. Omdat het bijwerken van het portfolio – naast de drukte van de dag – een tijdrovende klus kan zijn, is de AIOS-app een handig hulpmiddel om de uitgevoerde verrichtingen op een eenvoudige manier dagelijks bij te kunnen houden.

Voor wie?
A(n)iossen anesthesiologie, cardiologie, cardio-thoracale chirurgie, chirurgie, gynaecologie, IC, kindergeneeskunde, KNO, longziekten, neurologie, radiologie, SEH en urologie

Plus- en minpunten
Het grote voordeel van de AIOS-app boven handmatig bijhouden op een papiertje is dat je de informatie niet snel kwijtraakt. De app is heel laagdrempelig en het vastleggen van een verrichting en de eventuele complicaties die daarbij optreden gaat heel eenvoudig. U vindt een verrichting door de eerste letters ervan in te typen of deze te kiezen uit een lijstje. De app registreert de verrichtingen op datum. De AIOS-app kan overzichtjes exporteren en stelt deze beschikbaar in de vorm van een Excel-spreadsheet. In 2017 komen voor aiossen longziekten en KNO speciale versies van de app (NVALT-app en KNO-app) die rechtstreeks gekoppeld zijn met het Reconcept E-portfolio. Met elektronische portfoliosystemen van andere leveranciers is op dit moment nog geen koppeling gerealiseerd. Veel van deze portfoliosystemen hebben echter wel een importeerfunctie.”

Reacties
Van de AIOS-app zijn op internet nog geen recensies te vinden.

In De Praktijk
Naam: Janna Munster (31)
Beroep: AIOS Gynaecologie
Werkzaam: Martini Ziekenhuis (Groningen)

 ‘Supereenvoudig verrichtingen bijhouden’

“Sinds augustus vorig jaar werk ik in het Martini Ziekenhuis op de afdeling Gynaecologie. Daar gebruiken alle aiossen de AIOS-app om hun verrichtingen vast te leggen. Het grote voordeel van de app is dat het supereenvoudig en heel snel werkt. Als ik bijvoorbeeld een sectio heb uitgevoerd, hoef ik alleen maar de app te openen en op het woord te klikken. Daar kan een briefje niet tegenop. Jammer is wel dat er geen koppeling bestaat met ons gynaecologieportfoliosysteem EPASS, dat zou helemaal makkelijk zijn. We gebruiken op onze afdeling ook de Bekwaamheidsapp. Daarin houden de opleiders bij op welk niveau een aios of verloskundige een verrichting mag doen: alleen assisteren, onder supervisie of zelfstandig. Als ik een superviserende rol heb op de OK of verloskamer kan ik daarin zien op welk bekwaamheidsniveau mijn collega’s verrichtingen zoals een sectio of vaginale kunstverlossing kunnen uitvoeren. Zelf gebruik ik deze app minder vaak dan de AIOS-app, omdat ik zulke verrichtingen liever mondeling voorbespreek.”

Praktische informatie over de AIOS-app
Bruikbaar op: Android, iOS
Prijs: gratis
Ontwikkeld door: Reconcept
Meer informatie: www.deaiosapp.nl