Bij zelfstandig wonende ouderen leidt verkeerd medicijngebruik regelmatig tot ziekenhuishuisopnames. Risicofactoren zijn ontbrekende of niet up-to-date toedienlijsten en niet-ingenomen medicatie. Met de Rode vlaggen-app kunnen thuiszorgmedewerkers of mantelzorgers deze problemen vroeg signaleren. Met één druk op de knop geven zij aan de wijkverpleegkundige of EVV’er waarnemingen door over geneesmiddelengebruik of lichamelijke klachten die kunnen duiden op een medicatieprobleem (‘rode vlag’). Ook kunnen ze via een beveiligde verbinding foto’s meesturen, bijvoorbeeld van een blauwe plek of wondje. De wijkverpleegkundige of EVV’er fungeert als triagepunt en bepaalt of de informatie moet worden gedeeld met de apotheker of huisarts. De Rode vlaggen-app is gebaseerd op het papieren rodevlaggeninstrument, ontwikkeld door Carolien Sino tijdens haar promotietraject.

Voor wie?
Thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, huisartsen en apothekers

Plus- en minpunten
Voordat de app kan worden gebruikt moet een thuiszorgorganisatie werkafspraken maken met apotheker(s) en huisarts(en) en de app aan het cliëntensysteem laten koppelen. Daarna kunnen thuiszorgmedewerkers, ongeacht hun deskundigheidsniveau, de app gebruiken. Na het selecteren van een cliënt kunnen zij heel eenvoudig het soort melding (lichamelijke verschijnselen of problemen met medicatie) kiezen en vervolgens de juiste melding aantikken. De Rode vlaggen-app maakt het contact tussen wijkverpleegkundigen, apothekers en huisartsen laagdrempelig en efficiënt. De app kan worden uitgebreid met modules voor geneesmiddeleninformatie en toedienregistratie.

Reacties
De Rode vlaggen-app werd in 2012 genomineerd voor de IGZ ZorgVeiligprijs en in oktober 2014 als Beste Zorgidee van Nederland. Een wijkverpleegkundige vertelt in FarmaMagazine: “We merken dat de cliënten het zelf een uitkomst vinden. […] Het maakt ze zelf alerter op mogelijke signalen of problemen.” De app is momenteel in gebruik op acht  plaatsen in Nederland.

In De Praktijk
Naam: Ineke Hammann (40)
Beroep: Wijkverpleegkundige
Werkzaam: Vierstroom Zorg Thuis, Wijkteam Goverwelle-Oosterwei (Gouda)

 ‘Snel reageren op nieuw binnengekomen meldingen’

“Sinds begin 2016 gebruiken alle wijkteams van Vierstroom Zorg Thuis in Gouda de Rode vlaggen-app. Wanneer een thuiszorgmedewerker achter de voordeur signaleert dat er iets niet goed gaat met het medicijngebruik van een cliënt in Goverwelle-Oosterwei komt zo’n melding als rode vlag bij mij binnen. Als wijkverpleegkundige bepaal ik of actie vereist is. Via een dashboard kan ik de vlaggenstatus van alle cliënten zien en kan ik snel reageren op nieuwe meldingen. Wanneer een cliënt bijvoorbeeld meerdere dagen blauwe plekken heeft, stuur ik een korte notitie naar de huisarts. Als er een foto bij zit, ziet hij die ook meteen in zijn dashboard.

Door het dashboard heb ik, en ook de huisarts en apotheker, veel meer inzicht van de problemen van de cliënt en wat er nodig is om bepaalde gezondheidsproblemen aan te pakken of te voorkomen. Een gevolg van deze samenwerking is dat er meer verbinding is, want de betrokken partijen kunnen elkaars interventies volgen.”
Praktische informatie over Rode vlaggen
Bruikbaar op: Android, iOS, Windows, MacOS
Prijs: licentiesysteem, gebaseerd op aantal cliënten
Ontwikkeld door: stichting Health Code
Meer informatie: www.healthcode.nl