Kinderen met malaria straks op tijd behandeld dankzij uitvinding Jan van den Boogaart

Het Europees Octrooibureau (EOB) heeft Jan van den Boogaart (57), werkzaam bij Siemens Healthineers, en zijn Oostenrijkse collega Prof. Oliver Hayden (45) de 2017 European Inventor Award uitgereikt. De twee Siemens medewerkers kregen de prijs voor het ontwikkelen van een geautomatiseerde methode die malaria helpt detecteren. Deze nieuwe methode is sneller, nauwkeuriger, goedkoper én kan daardoor een hoger volume aan dan bestaande testvormen. Hierdoor kunnen wereldwijd meer patiënten op tijd behandeld worden, met name voor kinderen maakt dit een groot verschil. De uitreiking vond plaats in Venetië.

Nieuwe manier van malariadiagnostiek
Waar het opsporen van malaria tot op heden een relatief tijdrovend, complex en duur proces is, wordt dat met de uitvinding van de Nederlander en zijn collega niet het geval. Van den Boogaart en Hayden maakten voor de uitvinding slim gebruik van een grote hoeveelheid data. Op basis van deze data ontwikkelden zij een methode voor het detecteren van malaria met de ADVIA 2120i analyser van Siemens Healthineers. De twee uitvinders ontdekten een combinatie van veranderingen in de malaria-geïnfecteerde bloedcellen. De methode zoekt niet naar parasieten die malaria veroorzaken, maar constateert deze veranderingen in het bloedbeeld als gevolg van de ziekte.

Dankzij de ontdekking kunnen laboratoriumanalisten in potentie tot 120 monsters per uur meer analyseren dan voorheen. De meest betrouwbare methode tot nu toe is een microscopisch onderzoek, waarbij het bloed op malariaparasieten wordt getest. Deze manier van testen vraagt om zeer ervaren en getraind personeel, want het herkennen van de parasiet is niet eenvoudig.

Trots overheerst
Jan van den Boogaart, product manager bij Siemens Healthineers: “Ik ben ongelofelijk trots en vereerd dat ik deze award in handen mag nemen met mijn collega Oliver Hayden. Het laat zien dat er oplossingen voor levensbedreigende ziektes gevonden kunnen worden door het analyseren van grote hoeveelheden data. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst nóg meer kunnen ontdekken via hematologie dan we nu voor mogelijk houden. Deze prijs is het resultaat van geweldig teamwork van mijn collega’s bij Siemens Healthineers. Ik hoop dat we samen met dit team door mogen gaan met het verbeteren van de gezondheidszorg wereldwijd.”

Kees Smaling, directeur bij Siemens Healthineers Nederland: “Wij zijn ontzettend trots op Jan en Oliver. Innovatie staat bij Siemens Healthineers hoog in het vaandel. Bijna een vijfde van het hele bedrijf werkt in onderzoek en ontwikkeling (R&D). Vorig jaar hebben wij nog 1 miljard euro in R&D geïnvesteerd en 1,600 nieuwe uitvindingen aangekondigd. Collega’s als Jan en Oliver zijn onmisbaar om klanten te helpen slagen in de hedendaagse dynamische zorgsector. Daar investeren wij dan ook graag in. Dat hun harde werk wordt beloond met deze prijs, voelt als kers op de taart.”