UPDATE – MedAngel ONE is vanaf nu ook wereldwijd beschikbaar op iPad en iPhone 

MedAngel ONE is een draagbare sensor die real time de temperatuur van medicatie kan meten en deze informatie doorstuurt naar een mobiele app. Dit innovatieve product behoudt niet alleen de kwaliteit van de medicatie maar geeft patiënten ook de vrijheid in het dagelijks leven terug en vergroot patient empowerment.

MedAngel ONE biedt patiënten die temperatuurgevoelige medicatie gebruiken de mogelijkheid om de temperatuur van de medicatie te meten, en zo te reguleren. Zowel in de koelkast maar ook onderweg. De temperatuur van de medicatie kan een patiënt elk moment opvragen via een mobiele app. Zodra de temperatuur van de medicatie te hoog of te laag is, geeft de app de patiënt een seintje. Met deze informatie kan de patiënt vervolgens actie ondernemen zodat de medicatie weer op de juiste temperatuur komt. Hierdoor blijft de temperatuur regelmatiger en wordt de kwaliteit van medicatie behouden.

MedAngel1

Beperking in het dagelijks leven

Medicatie die gekoeld bewaard moet worden zorgt vaak voor beperkingen in het leven van patiënten. Helemaal als deze medicatie te allen tijde beschikbaar moet zijn. Mobile Doctors sprak met een gebruiker van MedAngel, Elise de Wit. De Wit moet haar medicatie gekoeld bij zich dragen en dit beperkt haar in het dagelijks leven. Daarom is ze nu MedAngel gaan proberen. “Normaal gesproken heb ik de medicatie niet bij me omdat ik het heel vervelend vind dat ik altijd rekening moet houden met de temperatuur. Als ik op pad ben is dat erg ingewikkeld. Daarom heb ik de medicatie niet altijd bij me.”

MedAngel

Founder van MedAngel Amin Zayani weet, als diabetes type 1 patiënt, hoe lastig het is om de temperatuur van medicatie regelmatig te houden. Een aantal jaar geleden ontdekte hij zelf wat de temperatuur voor een effect heeft op medicatie toen zijn slecht gekoelde insuline niet bleek te werken. Via het Rockstart Digital Health Program van oktober 2015 heeft Zayani MedAngel kunnen ontwikkelen en financieren. MedAngel is nu bezig het product te perfectioneren. “Hoe beter de tool, hoe groter de kwaliteit van leven voor de patiënt en hoe minder frustratie over de ziekte” vertelt Zayani. Sinds de herfst 2016 is MedAngel verkrijgbaar via de website en Amazon.

Patient empowerment

Bij de ontwikkeling van MedAngel is Joris Arts, ziekenhuisapotheker en bestuurder van gezondheidscentrum Kersenboogerd in Hoorn betrokken. Arts: “MedAngel is uniek omdat het direct inzage geeft in de temperatuur van de medicatie. Je kan als je wilt direct informatie opvragen en als je daar niet over na wilt denken geeft de app gewoon een alarm als het niet goed gaat. De app stoort je dus alleen als het echt nodig is. Dit soort technologie gaat niet alleen om het reguleren van de temperatuur maar ook om de patient empowerment. Je kan de zorgen uit handen geven aan de app. In een zorglandschap waarin de vraag naar zorg steeds groter wordt en de zorg duurder, zal de patiënt een belangrijke rol moeten gaan spelen. Technologie kan deze rol van de patiënt goed helpen. MedAngel is daar een mooi voorbeeld van.”

Het vergroten van de patient empowerment is één van de doelen van MedAngel. “MedAngel gaat om patient empowerment, om peace of mind en het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Maar MedAngel beperkt daarnaast ook de waste. Medicatie is ontzettend duur en vooral in landen als de VS waar geen goed sociaal verzekeringsstelsel bestaat kan dit grote financiële problemen opleveren voor patiënten. Waste van medicatie moet daar al helemaal voorkomen worden en MedAngel maakt dit mogelijk. MedAngel heeft dus meerdere doelen.”

MedAngel2
Joris Arts, Elise de Wit, farmaceutisch consulente Corine Dekker en Amin Zayani

De Wit is na anderhalve week MedAngel gebruikt te hebben al erg tevreden. “MedAngel geeft me rust omdat ik mij niet meer bezig hoef te houden met de temperatuur van mijn medicatie. Als er iets fout gaat geeft de app mij een seintje waarna ik actie kan ondernemen. Zolang de app geen alarm geeft weet ik dat de temperatuur goed is, ik hoef mij hier zelf niet meer druk om te maken.”

MedAngel Pro

MedAngel richt zich niet alleen op de individuele patiënt maar biedt ook oplossingen voor kleinenere huisartsenpraktijken en apotheken. MedAngel Pro meet real time de temperatuur van de koelingssystemen en maakt hier automatisch een maandelijks overzicht van. In sommige praktijken is dit nu nog de taak van medewerkers. Dit werk kan via MedAngel Pro overgelaten worden aan de sensor.

MedAngel ONE is nu te koop via de Medangel.co  en in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Duitsland verkrijgbaar via Amazon.