De gemeente Enschede koopt gegevens over haar inwoners bij een bedrijf en trekt daar 25.000 euro voor uit. Door de aanschaf van data hoopt de gemeente beter inzicht te krijgen in de zorgbehoefte van haar inwoners. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

EnschedeAnders

De keukentafelgesprekken die de gemeente zou hebben gehad met Enschedeërs die hulp behoefden, hadden volgens de lokale politieke partij EnschedeAnders genoeg informatie op kunnen leveren als ze goed zouden zijn gevoerd. In een toelichting laat de gemeente weten dat de data juist inzicht geven in de hulpbehoefte van Enschedeërs die geen aanvraag om ondersteuning hebben gevraagd. Deze informatie had niet verkregen kunnen worden tijdens keukentafelgesprekken.

Privacy

De partij maakt zich ook zorgen over de privacy van de inwoners. De gemeente benadrukt dat de verkregen data niet zal worden verkocht of beschikbaar komt als open data. Vanaf 25 mei 2018 is de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Met deze wet wilt de EU een helpende hand bieden. Elke burger kan zijn gemeente dan vragen om in te zien welke gegevens zijn geregistreerd en waar nodig kan informatie worden aangepast of verwijderd.