‘Het Vaccinatieboekje maakt het werk van de zorgprofessional makkelijker’

1301

Een papieren boekje om vaccinaties in te registreren die je gedurende je hele leven moet bewaren? Dat vonden Pim Bruijnes en Marco Goeijenbier verreweg van ideaal. Daarom hebben zij het Vaccinatieboekje ontwikkeld, een website en app die het gele boekje vervangt, zodat je geregistreerde vaccinaties altijd bij de hand hebt. Bruijnes heeft medische informatiekunde gestudeerd en is werkzaam bij StuDocu.com, een platform voor e-Learning. Goeijenbier heeft geneeskunde gestudeerd en is internist in opleiding in het Erasmus MC. Zij vertellen over de toegevoegde waarde van het Vaccinatieboekje en hun toekomstplannen.

Goeijenbier is in 2010 op de vaccinatiepoli in het Erasmus MC begonnen waar hij veel zaken tegenkwam die nog niet gemoderniseerd waren. Iets wat hem met name opviel was dat de vaccinatiestatus niet goed geregistreerd was. ‘Patiënten waarvan de milt verwijderd is, horen op een bepaald moment een bepaalde vaccinatie te krijgen. Dit was alleen nergens terug te vinden in het systeem,’ vertelt Goeijenbier. Pas toen hij een aantal vrienden voor een reis naar Azië een rabiësvaccinatie gaf, realiseerde hij zich hoe ouderwets het vaccinatiesysteem en het Gele Boekje zijn. ‘Eigenlijk heb je tegenwoordig overal een app voor dus waarom niet een app die het Gele Boekje kan vervangen,’ vroeg ook Bruijnes zich af. ‘Door onze verschillende expertises kunnen we onze kennis bundelen en elkaar goed aanvullen als het gaat om productontwikkeling’. Inmiddels is de app de afgelopen maand al meer dan 1000 keer verkocht.

Waarom bestond zo’n app dan nog niet? ‘Soortgelijke apps bestaan wel, alleen zijn deze allemaal gelinkt aan één vaccinatiepoli, bedrijf of vaccin. Deze apps hebben een specifiek doel, namelijk dat meer mensen zich laten vaccineren of dat meer mensen naar de desbetreffende kliniek gaan,’ legt Goeijenbier uit. ‘Daarmee schieten ze het doel een klein beetje voorbij. Waar een gebruiker een vaccinatie haalt, maakt ons niet uit. Het gaat erom dat je een vaccinatie op tijd haalt en goede voorlichting krijgt.’ In de vaccinatiekliniek van het Erasmus MC, de eerste partner van het Vaccinatieboekje, zal de app als eerst worden uitgerold. ‘Het zal uiteindelijk het werk van de zorgprofessional makkelijker moeten maken. Bij patiënten die geen milt meer hebben of waarbij de milt niet functioneert, moet de vaccinatiestatus bekend zijn en moet vastgelegd worden welk vaccin ze wanneer hebben gehad. Op dit moment wordt dit geregistreerd in het gele boekje. Maar de patiënt heeft het boekje vaak niet bij zich of is het kwijt. Kortom het is onhandig voor de patiënt, de zorgprofessional is veel tijd kwijt en het brengt onnodige risico’s met zich mee.’

Op dit moment zijn Bruijnes en Goeijenbier bezig met nieuwe ontwikkelingen voor zowel de website als de app. ‘We willen dat de website ook een blogfunctie krijgt. Op het moment dat je iets ziet op de NOS over een nieuwe uitbraak, zal dit ook op onze website verschijnen door de informatie uit verschillende media te filteren en samen te vatten in een makkelijk leesbaar stukje,’ vertelt Bruijnes. ‘Ook voor eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen, kan dit handig zijn. Vanuit het netwerk in de academie kunnen wij daar adequaat advies over geven,’ vult Goeijenbier aan. Een andere mogelijke toevoeging aan de website en app is het aanbieden van medische zorg op locatie. Volgens Goeijenbier heb je hier een behoorlijke backoffice voor nodig, maar is het in een later stadium zeker mogelijk. Ook hopen zij later, vanaf 100.000 gebruikers, onderzoek te gaan doen aan de hand van verzamelde data en zal de app een malaria profylaxe functie krijgen met tijdige reminders voor inname van de juiste pil.

Algemene informatie

Prijs: De app is nu tijdelijk gratis
Website: www.vaccinatieboekje.com
Download: iOS