Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Deze week stellen wij de vragen aan Stefan van Damme, directeur van Totem Open Health. Het bedrijf ontwikkelde een betaalbare bewegingssensor en ECG-sensor, voor een elektrocardiogram. Die sensoren kunnen onderzoekers inzetten voor hun studies. Naast de hardware is Totem ook een softwareleverancier, die apps maakt voor onderzoekers, zorginstellingen en andere organisaties.

Vraag 1. Kan je wat meer vertellen jouw werkzaamheden als directeur van Totem Open Health?
Samen met mijn partner Wouter Heijnen zijn we het ondernemersduo dat Totem uitbouwt tot een duurzame onderneming. Daar komt, zeker in de beginfase veel bij kijken; van juridische vraagstukken tot de aanschaf van een afwasteiltje. Wouter en ik hebben een duidelijk verdeling gemaakt in de werkzaamheden, waarbij Wouter meer de “voorkant” doet, business development en marketing en ik meer verantwoordelijk ben voor de bedrijfsvoering, HR en het leveren van wat Wouter heeft verkocht. Samen zijn we verantwoordelijk voor de strategie en de proposities. De afgelopen maanden hebben we gewerkt aan een proces waardoor we samenwerken met klanten waarbij
we laagdrempeligheid centraal hebben gesteld: we kunnen al aan de slag voor een bedrag van €1.000 euro.

Vraag 2. Waarom geloof jij dat de zorg kan veranderen door de adoptie van meer open source technologie?
Allereerst is het goed om te weten dat we de laatste periode een draai hebben gemaakt in ons bedrijf: de technologie staat niet meer centraal, maar is een ingrediënt geworden in onze werkzaamheden. Waar we een half jaar geleden erg gericht waren op het inzetten van (onze eigen) wearable technologie, ligt
de focus nu veel meer op empowerment van organisaties die met wearables actief aan de slag willen en de zorg willen veranderen. Samen met onze opdrachtgevers bedenken en maken we nieuwe concepten voor de zorg. Opensource speelt nog wel een belangrijke rol: we geloven dat echte innovatie niet op één plek gebeurt. Samenwerken maar ook afzonderlijk samen aan de oplossing van een vraagstuk werken is een voorwaarde om de snelheid van innovatie te vergroten. Opensource is een attitude waarbij eerlijkheid en openheid centraal staan, en die van een onderneming als de onze vereist dat we echte meerwaarde
moeten leveren.

Vraag 3. Jullie toepassingen zijn erg vernieuwend in het huidige zorglandschap. Hoe denk je dat de zorg en Totem Open Health er over tien jaar uitzien?
Totem moet uitgroeien tot een innovatiepartner voor de zorg. De focus ligt voor ons op een duurzaam bedrijf ontwikkelen, dat voldoende omzet maakt om te groeien en voldoende marge maakt om zelf ook innovatief te blijven. Over tien jaar hebben we een team van mensen die onze waarden delen, goed werk willen doen én genoeg geld verdienen.

Vraag 4. Wat is het gaafste onderzoek of resultaat wat jullie tot nu toe hebben bereikt met jullie sensoren?
We gaan na de zomer aan de slag met een project dat symbool staat voor waar Totem voor staat: in samenwerking met Siza gaan we onze sensoren inzetten om een cliënt te helpen. De betreffende cliënt wordt beademend en is erg afhankelijk van externe hulp. Samen gaan we onderzoeken of we hier wat aan kunnen doen. Technologie kan enorm veel impact hebben, maar oud-denken staat proberen en toepassen regelmatig in de weg. In Siza, in de persoon van Jorrit Ebben, hebben we een partner gevonden die het aandurft om de eerste stap te zetten, zonder dat er garanties te geven zijn over de uitkomst. En zowel voor hen als voor ons geldt dat de mogelijkheden groots zijn als we een positieve uitkomst hebben. Maar voor ons is de uitkomst dat iets niet kan, ook heel waardevol. En dat zouden meer organisaties moeten inzien.

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?
Frank Schalken. Hij is oprichter en directeur van de VraagApp.