Mobile Doctors ging op bezoek bij huisarts Bart Timmers. Timmers is mede-eigenaar van Groepspraktijk Huisartsen in ’s Heerenberg en huisarts-opleider. Hij onderzoekt de mogelijkheden van eHealth voor de huisartsenpraktijk en maakt onder andere gebruik van eConsult en videocommunicatie. Deze zomer was Timmers te zien als panellid in de tweede serie van het televisieprogramma ‘Dokters vs Internet’ van de NPO. Timmers vertelt over de wil en noodzaak van innoveren in het zorglandschap.

Volgens Timmers is een huisarts gemiddeld ongeveer negen uur per dag bezig met ‘gewoon werk’. Timmers doet er nog een schepje bovenop. Tien tot elf uur werken op een dag is voor hem niet ongebruikelijk. Af en toe gebruikt hij een half uur tussen werkzaamheden door om na te denken over innovatie. “De eerste videoconsulten kosten extra tijd omdat je de patiënten wat moet uitleggen en de verbinding niet altijd even lekker loopt. In het begin eist het dus wat meer tijd op. Maar ik ben hier zo enthousiast over dus dan investeer ik graag wat extra tijd. Ik ben optimistisch en met behoud van mijn kritische blik zie ik grotendeels voordelen. Ik denk echt dat de wereld er beter van wordt en ik ga kritisch om met innovatieve toepassingen. En natuurlijk zijn er ook nadelen, maar die kom je pas echt tegen door toepassingen te gaan gebruiken. Ik wil het ten volle beleven, kijken wat de nadelen zijn, maar vooral welke mogelijkheden innovatie biedt.”

Gelijkgestemden

Volgens Timmers is niet iedereen in de praktijk en/of regio altijd even enthousiast over nieuwe innovaties. “Collega’s hebben vaak het idee dat techniek iets is wat afgaat van het menselijk contact. Als ik iets wil benadrukken is dat dat absoluut niet waar is”, vertelt Timmers. “Ik denk juist dat techniek een manier is om zorg persoonlijker te maken. Door techniek neemt het aantal mogelijkheden voor dokters en patiënt toe. De vraag is eigenlijk ‘wil ik hiervoor gaan?’, want als je als zorgprofessional echt wilt, ben je bereid om langs muren te kijken. Maar ik begrijp zeker ook dat het niet voor iedereen haalbaar is en dat niet alles tegelijk kan.”

Digitaal slim

Timmers maakt bij het gebruik van digitale mogelijkheden onderscheid tussen twee zaken: digitale mogelijkheden voor de dagelijkse patiëntenzorg, oftewel eHealth(-toepassingen), en digitale mogelijkheden voor de workflow. “Ik denk vaak na over hoe ik digitale toepassingen slim kan inzetten tijdens mijn werkzaamheden. Hoe kan het slimmer en hoe kun je met digitale hulpmiddelen beter helpen? Bij eHealth denk ik aan iets wat de rechtstreekse zorg voor patiënten beter of makkelijker maakt door middel van digitale technieken.”

Timmers maakt gebruik van een accessoire en een app die zijn iPhone samen veranderen in een dermatoscoop. “Dit is niet alleen een coole gadget, maar ook heel nuttig en bruikbaar. Het is wel zo dat je voor het gebruik van een dermatoscoop een training moet volgen. Ik gebruik het zelf een paar keer per week om foto’s te maken en huidvlekjes beter te kunnen beoordelen. Maar het is natuurlijk nog mooier als de patiënt door middel van een app zelf huidvlekjes kan beoordelen. De Huidmonitor-app laat de patiënt zijn eigen vlekje vergelijken met een database aan andere goedaardige en kwaadaardige vlekjes. Maar een app als Skinvision gaat al een flinke stap verder, deze laat moedervlekken beoordelen door een algoritme. Uit onderzoek blijkt dat die app al ongeveer 85% scoort.

Praktijkpod

Timmers werkt in de praktijk met een praktijkpod, een iPod met apps die ik kan uitlenen aan een patiënt. “Een klein repertoire aan apps schrijf ik voor aan patiënten. Apps zijn na een jaar al verouderd, worden constant bijgewerkt en er worden functies aan toegevoegd. Een keurmerk voor apps is daarom denk ik onbegonnen werk.” Sinds 2016 bestaat de GGD AppStore, een speciale website waar allerlei gezondheidsapps zijn te vinden, die gekeurd en voorzien zijn van een vignet. Volgens Timmers is dit een stap in de goede richting.