Ziekenhuizen en zorgaanbieders zoeken steeds efficiëntere manieren om hun budget te verdelen en de zorgkosten laag te houden. De opkomst van connected devices, pay-per-use-modellen en innovatieve cloudservices bieden kansen om serviceniveaus te continueren en zelfs uit te breiden zonder dat daar grote investeringen voor nodig zijn. De gezondheidszorgsector heeft deze ‘on-demand’ software omarmt. Peak 10, een Amerikaanse IT-infrastructuurbedrijf, onthulde dat sinds 2014 het gebruik van SaaS in zorgorganisaties met een derde is toegenomen. Maar wat zijn de voordelen van het gebruik van een SaaS-model binnen de gezondheidszorg?

De digitale uitdagingen van de gezondheidszorg

Een belangrijk voordeel van SaaS is de controle over hoe en wanneer software gebruikt wordt. Een ziekenhuis kan bijvoorbeeld een zeer gespecialiseerd medisch apparaat bezitten dat maar een paar keer per jaar wordt gebruikt. Hoewel het van essentieel belang is dat ze het apparaat hebben, heeft het weinig zin om jaarlijkse licentiekosten te betalen. In plaats daarvan kan er betaald worden per keer dat het apparaat en dus de software gebruikt wordt. Dit geldt ook voor seizoensgebonden gebruik – dus hoewel een ziekenhuis meerdere röntgenapparaten kan hebben, hoeven ze deze misschien alleen in de winter te gebruiken, wanneer bijvoorbeeld als het vriest er een toename van het aantal gebroken botten is.

Zodra medische machines met het SaaS-gedachtegoed in het achterhoofd worden gebouwd, zullen er nog meer voordelen ontstaan. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een apparaat te kopen, zoals een CT-scanner, die meerdere functies heeft voor het scannen van verschillende lichaamsdelen. De CT-scanner kan zo slim gemaakt worden dat er alleen betaald wordt voor de software die op dat moment nodig is. Zodra er een andere functie nodig is waar geen licentie voor is afgegeven, kan het ziekenhuis deze op basis van pay-per-use gebruiken. Daarnaast biedt het SaaS-model de mogelijkheid om nieuwe software en functies onmiddellijk te testen of te activeren, waardoor de tijd om tot de beste oplossing te komen, wordt verkort. Dit betekent dat patiënten altijd toegang hebben tot de nieuwste oplossingen.

SaaS en cybersecurity

Een SaaS-model helpt niet alleen bij het verlagen van de kosten van medische machines, maar ook bij cybersecurity. De recente WannaCry-hack maakte duidelijk dat zorginstellingen vaak en een gemakkelijk doelwit zijn. Ziekenhuizen bezitten veelal meerdere apparaten met internetverbinding die maar zelden worden gebruikt. Bij deze machines bestaat de kans dat ze verouderde beveiligingsoplossingen gebruiken, omdat ze mogelijk niet worden gepatcht. Dit zet de deur op een kier voor kwaadwillenden. Het gebruik van SaaS-oplossingen zorgt ervoor dat de software op apparaten bij gebruik altijd wordt bijgewerkt, waardoor de kans op een hack verkleind wordt.

SaaS is nu een belangrijk onderdeel van de succesvolle digitalisering van de gezondheidszorg. Met steeds krappere budgetten moeten ziekenhuizen ervoor zorgen dat ze de oplossingen verkennen die kosten besparen. Belangrijk is dat software kan helpen deze uitgaven te beperken door te zorgen dat services alleen geld kosten wanneer ze nodig zijn, in plaats van een abonnementsmodel met reguliere kosten of hoge initiële kosten. Door nog meer in te zetten op SaaS-oplossingen zal de zorgsector ervoor zorgen dat het niet alleen efficiënt en kosteneffectief is, maar ook veilig en wendbaar in de toekomst.

Door: Jamie Longmuir, Gemalto