Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Fatih Incekara, arts-onderzoeker afdelingen radiologie en neurochirurgie.

Vraag 1. Je bent werkzaam als arts-onderzoeker bij de afdelingen radiologie en neurochirurgie in het Erasmus MC en doet onderzoek naar hersenen, imaging en kunstmatige intelligentie. Wat houden jouw dagelijkse werkzaamheden in?

De onderzoeken waar ik bij betrokken ben bestaan uit twee delen: diagnose en behandeling van hersentumoren. Voor het eerste deel kijken we of we op basis van MRI scans van de hersenen, de genetische mutaties van hersentumoren kunnen voorspellen. Hier gebruiken we onder andere machine learning/kunstmatige intelligentie (AI) algoritmen voor. Het idee is dat er op MRI scans kenmerken te zien zijn, die duiden op hoe agressief een tumor is of welke gen mutaties de tumor wel of niet heeft. Sommige van deze kenmerken zijn door computers makkelijker te zien dan door het menselijke oog.
Het tweede deel van mijn onderzoek bestaat uit de behandeling van hersentumoren. Hiervoor kijken we of we met speciale afbeeldingstechnieken tijdens de operatie, tumoren beter kunnen opereren. Hiervoor gebruiken we een speciaal navigatiesysteem -TomTom voor hersentumoroperaties- in combinatie met ultrasound óf in combinatie met een wearable mixed reality device.

Vraag 2. Wat vind jij van de huidige ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de zorg?

Ik denk dat kunstmatige intelligentie binnen 10 jaar voor een revolutie zal zorgen binnen de zorg. Een deel van het werk van artsen zal door computers overgenomen worden, zodat artsen zich kunnen focussen op complexere casussen. Ik zie het niet zozeer als Man vs. Machine, volgens mij zal AI ons werk als artsen vergemakkelijken en ondersteunen.

Vraag 3. Welke digitale innovatie die op dit moment in gebruik is vind jij onderbelicht?

Wij gebruiken wearable mixed reality device voor ons onderzoek. Ik denk dat het een mooie potentie heeft in de zorg; ik zie het voor me dat binnen 10 jaar, artsen met elkaar in 3D holografische modellen met elkaar ziektebeelden bespreken en overleggen. Chirurgen kunnen het gebruiken tijdens een operatie en radiologen bij het bestuderen van gescande lichaamsdelen. Ook zou het studenten en artsen in opleiding kunnen helpen om anatomie en ziektebeelden beter te kunnen begrijpen. Op dit moment staat AR/VR wearables echter nog in de kinderschoenen. Onderzoek naar klinische bruikbaarheid is echter gaande!

Vraag 4. Het zorglandschap verandert snel en dat heeft invloed op de rol van de zorgprofessional. Hoe denk jij dat jouw werkzaamheden er over twintig jaar uitzien?

Over 20 jaar denk ik dat wij als mensen deels met computers geïntegreerd zullen zijn. We zullen hierdoor meer capaciteit en intelligentie hebben om anders naar ziektebeelden te kijken. Hierdoor zullen we in staat zijn om problemen anders op te lossen en patiënten beter te behandelen. Daarbij denk ik aan AR contactlenzen, minimaal invasieve instrumenten, mini robots, AI-supported diagnosis en decision-making bij complexe ziektebeelden.

We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten!

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Unal Mutlu, arts en onderzoeker, doet succesvol onderzoek naar de relatie tussen ogen en hersenen, waarbij hij laat zien dat we ziekten van de hersenen op het netvlies kunnen zien.