Data wetenschap, big data, kunstmatige intelligentie – daar moet je iets mee als ambitieuze bestuurder, zorgprofessional of zorgmanager. Toch? In de praktijk valt mij op dat er maar weinig mensen echt weten wat Data Wetenschap precies kan en hoe we kennis van moderne technieken als Machine Learning kunnen inzetten voor het verbeteren van de zorg. Voor iedereen die ook nog heel veel vragen heeft over nut en noodzaak van inzet van big data; ik neem je graag mee op ontdekkingstocht in de wereld van de data wetenschap voor de zorg!

Nieuwsgierig naar de meest gestelde vragen over data in de zorg? Dit zijn ze: Kan dat, de kwaliteit van zorg en de kwaliteit van leven verbeteren door gebruik te maken van Data Science? Hoe zorgen we voor privacy en veiligheid van onze data? Hoe maak je je instelling of ziekenhuis klaar voor de toekomst met Big Data en hoe sorteer je voor op nieuwe business modellen in de zorg dankzij de inzet van Big Data? Of meer basaal; wat betekenen termen als Big Data, Data Analyse, Kunstmatige Intelligentie en Data Science, en leg eens uit wat het verschil is tussen Machine Learning en Deep Learning?

Kruisbestuiving

Voor iedereen die nu durft toe te geven ook met bovenstaande vragen rond te lopen; je bent niet de enige. Voor ik (na ruim 20 jaar ervaring op allerlei plekken in de zorg) zelf aan mijn werk bij Orikami begon, wist ik ook nauwelijks van het bestaan van data wetenschap, en hadden termen als big data en algoritmes vooral iets mystieks voor me. Het heeft dan ook even geduurd voor ik echt begreep waar het in de data wetenschappen om draait, maar van af het eerste moment werd ik gegrepen door de schijnbaar onbegrensde mogelijkheden die zich aandienen als de medische wereld en de data wetenschap samen optrekken.

Door gebruik te maken van Machine Learning technieken kunnen we – als we tenminste de juiste biomarkers meten- namelijk gepersonaliseerde voorspellingen doen voor betere kwaliteit van zorg en betere kwaliteit van leven. Daardoor wordt zorg op maat écht mogelijk. “Maar dat doen we toch al, zorg op maat leveren.” Natuurlijk doet u dat. Door goed te luisteren naar wat patiënten of cliënten zelf aangeven en prettig vinden. “De menselijke maat, dat gaat over het individu en niet over het meten van cijfers.” De menselijk maat gaat zeker over het individu. Maar door objectief te meten welke waarden passen bij elk individu met zijn of haar specifieke kenmerken, zijn levensstijl, zijn medicatiegebruik en uiteindelijk zelfs zijn DNA, maak je zorg pas echt persoonlijk. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld mensen helpen om zelf hun ziekteverloop te monitoren en kunnen we het verloop voor elk individu ook gaan voorspellen.

Valideren

Uiteraard zijn goede Data Science projecten voor de zorg wetenschappelijk gevalideerd én ontwikkeld in co-creatie met behandelaars en patiënten. Het vak data wetenschapper heeft niet voor niets het woord ‘wetenschap’ in zijn naam staan. Data wetenschap (of Data Science) heeft altijd een basis in onderzoek doen en hypotheses valideren. Net als de medische wetenschap. Data Wetenschap gaat dus iets verder dan alleen een leuk appje maken, waarmee je pretendeert de gezondheid te verbeteren. Los van de wetenschappelijke validatie komen er ook nog een heleboel andere zaken op het gebied van veiligheid en privacy om de hoek kijken bij de toepassing van data wetenschap in de zorg. Pas als dat allemaal klopt en je dus jaren van ontwikkelen en heel veel investeringen verder bent, mag je jouw toepassing officieel een medische applicatie noemen.

Big Data?

Los van de enorme medische kennis die je als data wetenschapper in de zorg nodig hebt om het verschil te kunnen maken, maak je als data wetenschapper gebruik van de allernieuwste computertechnieken. Daardoor verandert de wereld van Data Science en haar mogelijkheden in een gigantisch tempo. Juist ook in de zorg. Om die veranderingen, de impact daarvan op de gezondheidszorg en de vrijwel onbeperkte mogelijkheden te kunnen begrijpen, is het handig om in elk geval de belangrijkste termen te kennen rond (Big) data en Data Science. Zodat je weet waar het over gaat als mensen in je omgeving roepen dat de zorg “toch echt iets met Big Data moet doen. En natuurlijk met blockchain.” Say what? Voor wie wil weten wat dit soort kreten met de zorg te maken hebben, zal ik daar in mijn volgende blog uitgebreid op in gaan.

Marieke Timmer is Marketingcommunications & PR Director bij orikami.