Tal van Nederlanders komen iedere dag in aanraking met digitale innovaties. Restaurantjes reserveren, vakantie boeken en een taxi regelen doen we tegenwoordig allemaal via apps. Stoelen praten met thermostaten, de tv weet je favoriete gerecht van 24 Kitchen en je horloge meet ook je zuurstofsaturatie. ‘The Internet of Things’ is onontkoombaar en een potentiële goudmijn aan oplossingen voor allerlei problemen. Het is daarom opvallend dat binnen de zorg, weinig professionals bezig zijn met ‘digital health’, of ‘eHealth’.

De drempel voor innoveren in de zorg is hoog. Niet alleen moeten nieuwe concepten voldoen aan enorme waslijsten aan kwaliteitscriteria, ook duurt het vaak lang voordat nieuwe ondernemingen omzet gaan draaien, bijvoorbeeld vanwege financieel complex gereguleerde markten. Farmaceutische bedrijven investeren miljoenen in grootschalige innovatieprojecten en ontwikkeling van nieuwe medicatie. Iets wat voor veel particuliere ondernemers niet haalbaar is.

Ideeën voor innovatie hoeven echter niet altijd groots te zijn, om waardevol te zijn. Ze ontstaan vaak in reactie op een persoonlijke ervaring met ziekte en zijn vaak praktische oplossingen voor praktische problemen. Hier kan eHealth van enorme betekenis zijn en in Nederland begint dit besef door te breken.

e-healthweek 2018

Eind januari vond de e-healthweek plaats. Door heel het land stonden medische centra en bedrijven volledig in het teken van eHealth. Er werden meerdere evenementen georganiseerd om eHealth te promoten, verschillende disciplines bij elkaar te brengen, talent te kweken en het bedrijfsleven te betrekken. Zo ben ik talloze interessante ideeën tegengekomen tijdens de Health~Holland Meet~Up, waaronder VR-behandeling voor psychiatrische aandoeningen, online health platforms, health gamification, thuiszorgapps, 360° camera- en communicatietechnologie, en nog veel meer.

Avicienna Hackathon

eHealth was na zijn eigen themaweek nog niet klaar met feestvieren. Op 17 en 18 februari was het namelijk tijd voor de Avicenna Hackathon in Utrecht. In samenwerking met MIT Hacking Medicine werden circa 100 deelnemers uit heel de wereld uitgenodigd om in Utrecht aan een twaalftal concepten te werken op de Padualaan 99. De Hogeschool Utrecht was zo vrij geweest een prachtige ruimte beschikbaar te stellen, waar deelnemers te midden van 3D-printers en andere technische vernuften hun prototypes konden bouwen. De teams bestonden uit technische, medische en zakelijke professionals, die ondersteund werden door coaches. Allen zaten vol geestdrift te werken en tussendoor kregen ze workshops, lezingen en pitch-training. Tijdens de finale op zondagmiddag, konden alle teams hun prototype presenteren. Ze maakten allemaal kans op een prachtige hoofdprijs: namelijk de hulp van twee senior consultants van adviesbureau Berenschot, ter waarde van €3000!

Smartoscope

Na zorgvuldig beraad door de juryleden, werd het team van Smartoscope uitgeroepen tot winnaar van de Avicenna Hackathon. Zij hebben een app ontwikkeld waarmee cellen uit een histologiepreparaat, op basis van een foto, automatisch geteld konden worden. De tweede prijs ging naar Ikify.me. Een concept bordspel, die op basis van de principes van Ikigai, aanstaande moeders wil helpen met de voorbereidingen op de aanstaande baby. De derde prijs ging naar: ‘Supply and demand for surgical necessities’. Een soortement van online marktplaats, waar ziekenhuizen uit westerse- en ontwikkelingslanden het vraag en aanbod van chirurgische voorraden op elkaar af kunnen stemmen, zodat verspilling kan worden voorkomen.

Zowel tijdens de e-healthweek 2018, als tijdens de Avicenna Hackathon, ben ik in aanraking gekomen met fantastische innovatieve toepassingen van eHealth! eHealth heeft een vliegende start gemaakt in 2018 en is nog lang niet klaar. Zo staat eind April de Dutch Hacking Health Hackathon alweer om de hoek. Kortom, eHealth is in beweging en ik ben benieuwd naar meer.