Volgende week van 17 tot 19 april staat de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van de Zorg & ICT met meer dan 9000 professionals, 180 exposanten en 170 sessies. Eerder kon je lezen over welke interessante programmaonderdelen je allemaal kunt bezoeken. In deze column neemt Hans Ossebaard, consultant Innovatie & eHealth bij VvAA, je mee in de wereld van werken in de Zorg & ICT.

In ons land zorgt de overheid voor de voorwaarden van zorg en gezondheid: public health. De populatie-gezondheid in ons land is, vergeleken met andere landen, uitstekend en dat heeft natuurlijk alles daarmee te maken; denk aan hygiëne, schoon drinkwater, riolering, voeding, onderwijs, infectieziektebestrijding, verkeersregels enzovoorts. Heb je problemen met ziekte of gezondheid dan is het idee dat je die in eerste instantie zelf te lijf gaat, met zelfzorg en met steun van je eigen sociale netwerk.

Tijdens de opkomst van de verzorgingsstaat waren we dit even vergeten, maar nu zijn veerkracht en zelfredzaamheid herontdekt, ook in samenhang met een nieuwe opvatting van ‘positieve’ gezondheid als de mate waarin je kan omgaan met lichamelijke, psychische, sociale of spirituele tegenslag. Is zelfzorg geen optie (meer) dan kan je een beroep doen op de professionele zorg en hulpverlening. Ondanks dat er nog veel verbeterd kan worden, behoort onze curatieve zorg tot de beste ter wereld met kundige professionals en goede uitkomsten. Is genezing en herstel niet meteen aan de orde, dan is langdurige zorg beschikbaar zolang dat noodzakelijk is.

Op dit zorgstelsel kunnen we trots zijn. Het is gebaseerd op een vorm van sociale zekerheid die gezondheid, voorspoed en geluk genereert. De gezondheidszorg is daarnaast een economische sector van belang: 13% van alle banen in ons land, meer dan 1 miljoen mensen werkt in de zorg; in de verpleging, verzorging en thuiszorg (35%), in de gehandicaptenzorg (16%), in een ziekenhuis (27%) of in de kleinere branches (huisartsenzorg, geestelijke gezondheidszorg).

De werkgelegenheid stijgt weer en de prognoses voor de arbeidsmarkt zijn niet alleen gunstig maar ook bijzonder interessant. De zorg verandert van intra- naar extramuraal, de zorgvraag wordt complexer, patiënten worden meer betrokken (shared decision making), beroepen en taken veranderen, en allerlei innovaties vinden plaats om de zorg goed, betaalbaar, duurzaam en toegankelijk te houden. Daarbij gaat het om systeem-, product- en procesinnovaties waar digitale informatie en communicatietechnologie een steeds grotere rol speelt. Op het Zorg & ICT congres van 2018 hebben VvAA en Mobile Doctors ook daarvoor aandacht.