Op woensdag 11 april vond de innovatie-avond plaats in ’t Hart, het hoofdkantoor van VvAA in Utrecht, een gezamenlijk initiatief van Philips Healthworks en VvAA. Zes startups uit Europa en de Verenigde Staten presenteerden enthousiast en ambitieus hun projecten op het gebied van de nieuwste zorgtechnologie. De avond ging van start met een hapje en een drankje, waarna er de mogelijkheid was om te netwerken en ideeën uit te wisselen. Vervolgens was er voor iedere startup de ruimte om een pitch van één minuut te geven over hun businessmodel en de ontwikkelingen in de zorgtechnologie die zij teweeg brengen.

De startups Oxford Heartbeat, Transformative, Cognuse, Admetsys, Northhmedical en BIOMODEX pitchen in één minuut hun projecten op het gebied van de nieuwste zorgtechnologie. Deze pitches zijn via de volgende link te bekijken: klik hier. Naast deze inspirerende video’s sprak Mobile Doctors met een aantal van de startups over hun onderneming en de uitdagingen in het zorglandschap die zij aangaan.

Cognuse

Het team van Cognuse streeft naar het verbeteren van de kwalitatieve gezondheidszorg door middel van nieuwe en duidelijkere richtlijnen en direct door de zorginstanties toe te passen strategieën. Verantwoordelijkheidscomplicaties binnen ziekenhuizen is een wereldwijd probleem, maar onlangs heeft een pilot in Estland de praktische toepasbaarheid van de Cognuse tools bewezen. Andres Mellik (CEO) geeft aan dat het problemen betreft waar iedere zorgverlener mee te maken krijgt, maar ‘there is no problem owner, so nobody is taking responsibility’.

De huidige richtlijnen blijken vaak niet toegankelijk genoeg of daadwerkelijk goed toepasbaar in de praktijk. Daarom gaat Cognuse per zorginstelling op zoek naar een gestructureerde, gecentraliseerde en systematische aanpak. Mellik: ‘We create usable tools’. Ook is het belangrijk om kennis te blijven delen. Volgens Mellik moet er gewerkt worden met ‘valid, evidence based guidelines’. De aanpak van Cognuse heeft als kenmerk het actief ondersteunen van zorginstellingen. De doelstelling is uiteindelijk de ziekenhuizen en zorgorganisaties zo slagkrachtig mogelijk te maken.

Admetsys

Het in 2014 opgerichte Admetsys is gevestigd in Boston, maar opereert wereldwijd. Als eerste ontwikkelden zij een volledig geautomatiseerd glucose controlesysteem middels een kunstmatige alvleesklier. Na aanleiding van diverse berichten die Jeff Valk (CEO) van gefrustreerde zorgprofessionals ontving, is hij gestart met de ontwikkeling van dit systeem. Tot het recente verleden bestond nog niet de geschikte technologie om de juiste tools te kunnen ontwikkelen. Admetsys was in staat om dit te veranderen. Het team kent diverse leden met een medische achtergrond die persoonlijk ervaren hebben hoe belangrijk deze oplossing is. Volgens Valk biedt Admetsys voor het eerst ‘an active safeguard that measures constantly’.

Het contact met andere startups op avonden als deze ervaart hij als enorm positief. ‘We are never competing against but always with them’. De startups lopen immers tegen vergelijkbare problemen aan, zoals het effectief aankaarten van een issue. Ook het verkrijgen van financiering en media-aandacht blijft voor veel startups een uitdaging. ‘Health care is tough’, vat Valk dan ook gepast samen.

Oxford Heartbeat

Ook Oxford Heartbeat uit Londen krijgt als startup te maken met dergelijke uitdagingen. ‘It is hard to bring new technology into the medical field’, geeft Dr. Liya Asner aan. Samen met haar collega’s ontwikkelt Asner medische software waarmee het plannen van operaties sneller en preciezer verloopt. Evenals Jeff Valk van Admetsys benoemt Asner de coöperatieve relatie die de startups hebben: ‘our work is complementary, not competative’. Het helpt onderling ervaringen te delen en ideeën uit te wisselen, waarmee hun producten nog verder verbeterd worden.

Northhmedical

Het team van Northhmedical is overgekomen uit Hamburg en werken aan cardiovasculaire MRI synchronisatie. Het project begon in 2013 als een PhD thesis. Middels deze techniek kan het werk van zorgprofessionals vergemakkelijkt worden. Door nauw contact met Philips Healthworks kwam Northhmedical ook in contact met andere startups. De drie teamleden, die bevriend zijn geraakt tijdens hun studie, benoemen vooral het verkrijgen van financiering als een grote uitdaging: ‘The first round is the hardest’. Toch blijven zij zich vol passie inzetten voor het constant verbeteren van de zorgtechnologie.