Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Mark-Jan Harte, CEO van Aidence.

Vraag 1. Wat is Aidence?

Aidence is een Amsterdamse startup die kunstmatige intelligentie toepast op het interpreteren van medische beelden ter ondersteuning van de diagnosestelling. Onze software ondersteunt de radioloog in het accuraat en efficiënt analyseren en rapporteren. De ambitie voor Aidence voor de lange termijn is het repetitieve deel van de diagnose te automatiseren, zodat de radioloog meer tijd aan complexe casuïstiek en patiëntcontact besteedt.

De (media) aandacht voor kunstmatige intelligentie is groot. De technologie heeft de potentie om op bepaalde aspecten de menselijke prestatie te overtreffen, maar concreet bewijs in de klinische praktijk is vandaag nog beperkt.

In onze manier van ontwikkelen stellen we de menselijke kwaliteiten en kennis centraal. Zo werken we met radiologen en onderzoekers om onze software op de juiste manier te trainen en te valideren. Vooral onafhankelijke validatie, zoals we dat doen met de Universiteit van Edinburgh (Schotland), vinden we belangrijk voor het creëren van vertrouwen in onze technologie. Het Aidence team bestaat uit een goede mix van kunstmatige intelligentie onderzoekers, ervaren software ontwikkelaars, ondernemers en medisch inhoudelijke experts.

Vraag 2. Op welke manieren draagt Aidence bij aan het zorglandschap in Nederland?

De toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg staat in de kinderschoenen. Wij geloven dat onze technologie helpt bij het realiseren van betere patiëntgerichte zorg. Ons eerste product, Veye Chest, richt zich op detecteren van longkanker, een type kanker waar het belangrijk is om vroegtijdig de juiste diagnose te stellen. Met Veye Chest helpen wij vroege detectie te verbeteren op een efficiënte manier.

Dit kan ook het verschil maken in een longkanker screening programma. Experts uit zowel de Verenigde Staten als Europa zijn inmiddels overtuigd dat een dergelijk structureel screening programma positief uitpakt voor de samenleving. Onze software ontlast de radiologen wat een dergelijk programma eerder mogelijk maakt.

Vraag 3. Kun je wat meer vertellen over jullie product Veye Chest?

Veye Chest helpt radiologen bij het detecteren, classificeren en in de tijd volgen van longnodules. Veye Chest heeft dit volledig geautomatiseerd. Wanneer de radioloog begint met rapporteren, zijn Veye’s resultaten al zichtbaar in het PACS. Alle volumeberekeningen, en de volume doubling time staan klaar voor rapportage. Veye ondersteunt de radiologen in het eenvoudiger vastleggen van nodules en het volgen van de richtlijnen.

De eerste versie van Veye Chest heeft eind 2017 CE certificering gekregen (Class IIa). Daar zijn we trots op. Niet veel kunstmatige intelligentie bedrijven kunnen een certificering overleggen voor diagnose ondersteuning.

Vraag 4. Hoe denken jullie dat de rol van Aidence er over tien jaar uit zal zien in dit landschap?

Wij denken dat de radioloog tegen die tijd een andere rol binnen het ziekenhuis heeft. In dat scenario heeft Aidence de rol van de automatische piloot ter ondersteuning van de radioloog en de rest van het multidisciplinaire team. Aidence zal in het proces van diagnose en behandeling een groot deel van de analyses en aanbevelingen doen. Het zorgteam besteedt tijd aan de patiënt en de interne kwaliteitsbewaking. Het klinkt bedreigend voor sommigen, maar het zal ons allen in staat stellen de zorg toegankelijk te houden, en kwalitatief te verbeteren.

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Remco Jansen is COO van Sleep.ai.