Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Julian Jagtenberg, oprichter van Somnox.

Vraag 1. Wat is Somnox?

Met Somnox geloven wij in een wereld waarin zachte robotica ‘companions’ zullen zijn die gezondheid en welzijn van mensen in het dagelijks leven verbeteren. Hierbij streven we ernaar dat zachte robots uiteindelijk voor de gebruiker dezelfde emotionele status als een huisdier krijgen.

De eerste stap hierin is de Somnox slaaprobot, waarmee wij mensen helpen slapen op een natuurlijke manier. Het team is opgericht door mij en drie andere oud robotica-ingenieurs van de TU Delft en hebben deze robot voor de afgelopen twee en een half jaar ontwikkeld met als missie om het beste slaapmiddel ter wereld te maken waarmee miljoenen mensen beter kunnen slapen.

Vraag 2. Hoe draagt Somnox bij aan het zorglandschap in Nederland?

Wij hopen op verschillende vlakken te kunnen meedenken wat betreft het zorglandschap. Terwijl we het in de eerste plaats op de markt zetten voor consumenten, hebben we al veel interesse weten te krijgen vanuit de zorgwereld. In oktober 2018 zullen we verschillende pilots draaien met o.a. gezondheidsinstellingen voor ouderen en verstandelijke beperkingen, een GGZ-kliniek en verschillende bedrijven waar veel nachtshifts gedraaid worden.

In de toekomst zullen veel repetitieve taken gesubstitueerd worden door robots en geautomatiseerde scripts. Aan de andere kant, zullen robots van de operatiekamer tot aan de farmacie steeds meer een helpende hand leveren, waarbij ze meer ondersteunend dan plaatsvervangend zullen zijn.

Ook zal er een grote shift plaatsvinden van ‘ziekte’zorg naar gezondheidszorg. Waar we langzamerhand de focus gaan leggen op het preventeren van ziektes dan alleen het behandelen ervan.

Vraag 3. Hoe ziet het gebruik van de slaaprobot eruit?

De slaaprobot is een assistieve zachte robot die een menselijke ademhaling simuleert. Door het fysieke gevoel van de ademhaling van de robot, zal je onbewust het ademhalingspatroon overnemen. De slaaprobot neemt je dan mee op naar een kalmer, meer gereguleerde ademhalingssnelheid, waardoor je dus sneller in slaap valt.

Daarnaast kan de slaaprobot compleet worden aangepast tot jouw persoonlijke behoeftes. Via de companion app, die beschikbaar is voor Android en iOS, kan je de robot aanpassen tot het ademhalingsprofiel dat het beste schikt voor jou. Ook is het mogelijk om je eigen audioprogramma’s te uploaden, zodat je zelf kan kiezen waar je mee in slaap wilt vallen; van regenwoud geluiden tot white noise tot je favoriete geleide meditatie of natuurlijk helemaal zonder geluid.

Met software updates zullen wij continu nieuwe functies toevoegen aan de robot, waardoor de slaaprobot slimmer wordt naarmate de tijd vordert.

Vraag 4. Het zorglandschap is aan het veranderen, onder andere door de snelle opkomst van technologie en de vergrijzing. Hoe denken jullie dat de rol van Somnox er over tien jaar uit zal zien in dit landschap?

Over tien jaar willen wij wereldwijd één van de sleutelspelers zijn op het gebied van zachte robotica die gezondheid en welzijn van de mens in het dagelijks leven verbeteren. Wij willen daarin onze community meenemen en hopen dat de robots een emotionele band zullen verkrijgen met de mens. Om heel eerlijk te zijn, willen wij gewoon een postieve impact hebben op de wereld van morgen.

Vraag 5. Welke startup moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Envision, een startup die met behulp van artificial intelligence visuele informatie beschikbaar maken tot slechtzienden.

De Somnox slaaprobot is nu beschikbaar voor pre-order via hun webshop voor €499,-.