Afgelopen donderdag liep ik een beetje gespannen naar een bar in het centrum van Rotterdam. In de bar werd de tweewekelijkse borrel van Erasmus Pride (het LGBT netwerk van de Erasmus Universiteit Rotterdam) georganiseerd. Normaal heeft een borrel weinig invloed op m’n zenuwen maar deze borrel was anders. Een paar weken geleden ben ik aangesteld als nieuwe voorzitter van het netwerk. En dit werd mijn eerste openbare optreden in functie.

Tijdens de avond sprak ik met verschillende studenten. Het viel mij op dat meer dan de helft van hen niet uit Nederland afkomstig was. Ik sprak een jonge studente Nina. Ze vertelde dat ze geen contact meer had met haar ouders in Libanon omdat zij niet accepteren dat ze lesbisch is. Dat ze nu hier met haar vriendin samenwoont en toekomstplannen maakt. Elena, een Russische studente, vertelde hoe verbaast ze was dat een organisatie als Erasmus Pride hier openlijk kan bestaan. De Amerikaanse onderzoeker Brent vertelde dat hij naar Nederland was gekomen vanwege Trump en nu hoopt hier een nieuw leven op te bouwen. Stuk voor stuk getalenteerde studenten en medewerkers die zich niet welkom voelen in het land waar ze vandaan komen. Studenten en medewerkers die nu een nieuw, veiliger en toleranter thuis zoeken. Die mate van acceptatie en tolerantie moeten we als Nederlanders koesteren.

Succes door talent, technologie en tolerantie

Volgens Richard Florida, socioloog en expert op het gebied van creativiteit, is tolerantie namelijk de sleutel tot succes. Hij zegt hierover het volgende: “The driving force behind any effective economic strategy is talented people. We live a more mobile age than ever before. People, especially top creative talent, move around a lot. A community’s ability to attract and retain top talent is the defining issue of the creative age.” Florida baseert zijn uitspraak op zijn onderzoek naar succesfactoren voor steden. Een omgeving waar creativiteit (en daardoor succes) floreert beschikt volgens hem over de 3 T’s. Drie factoren die noodzakelijk zijn voor innovatie: talent, technologie en tolerantie. Creatieve talenten hebben ondersteunende technologie én een tolerante omgeving nodig om optimaal tot hun recht te komen. Samen vormen zij een omgeving waar baanbrekende ontwikkelingen plaatsvinden. In een ultra competitieve arbeidsmarkt kan die tolerantie de doorslag geven en bepalen waar het talent solliciteert.

Waardering van het verschil

Een stapje verder dan tolerantie gaat inclusie. In een inclusieve omgeving is er niet alleen ruimte maar ook waardering voor diversiteit. Voor mensen die anders zijn of net iets anders denken. Voor mensen die out of the box denken. Die waardering is er bijvoorbeeld omdat een diversiteit aan meningen en ervaringen zorgt voor creativiteit. En ervoor zorgt dat je problemen vanuit verschillende perspectieven aan kan pakken. Daardoor wordt je organisatie slagvaardiger. Binnen een inclusieve organisatie wordt de winst van het verschil gezien. Diversiteit maakt excelleren mogelijk en inclusiviteit zorgt voor de omgeving waarin diversiteit geaccepteerd en gewaardeerd wordt. Als Erasmus Pride zullen we er komend jaar alles aan doen om onze universiteit nog meer inclusief te maken. Zo blijven we de meest aantrekkelijke werk- en leeromgeving voor de meest getalenteerde studenten en onderzoekers.

Wil je talent optimaal tot z’n recht laten komen? Zorg dan dat dit talent zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Zorg voor tolerantie van het verschil.