Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Kirsten Lamberts, klinisch psycholoog/psychotherapeut in het Martini Ziekenhuis.

Vraag 1. Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Deze vraag is wat lastig te beantwoorden. Ik ben namelijk sinds 2016 gestart met de zij-instroom geneeskunde en loop nu mijn tweede jaar co-schappen. Daarnaast ben ik nog steeds betrokken bij het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis en het inzetten van Virtual Reality daar en breder in het ziekenhuis.

Voordat ik hieraan begon, werkte ik als klinisch psycholoog waarbij ik naast patiëntenzorg, klinisch en poliklinisch, een deel van mijn tijd aan onderwijs en onderzoek besteedde. Minimaal de helft van de tijd was gevuld met het brandwondencentrum. Overige tijd met patiënten doorverwezen door diverse medisch specialismen in het Martini Ziekenhuis. Van gynaecologie, MDL, neurologie tot interne en revalidatie geneeskunde.

Vraag 2. Je doet onderzoek naar de toepassing van VR-technologie binnen de brandwondenzorg. Kun je wat meer vertellen over dit onderzoek en wat het kan betekenen voor patiënten?

Wij onderzoeken of en hoe VR het verblijf van een patiënt in een ziekenhuis comfortabeler kan maken. Dit doen we door VR in te zetten bij het afleiden tijdens pijnlijke of vervelende medische ingrepen, het verminderen van verveling of het contact leggen met thuis. We zijn hiermee begonnen in het brandwondencentrum. Vervolgens zijn er steeds meer afdelingen in het Martini Ziekenhuis geïnteresseerd geraakt en ook daar wordt de VR nu ingezet.

Vraag 3. Van welke digitale innovatie binnen jouw vakgebied ben jij onder de indruk?

Het effect dat live-360 graden contact met je eigen omgeving heeft op de gemoedstoestand van iemand vol stress in een ziekenhuis. Hoewel een patiënt in een ziekenhuiskamer zich prima realiseert dat hij daar nog zit met een bril op, zo gauw als het contact met het veilige thuis wordt gelegd, is hij weg uit het ziekenhuis en zakt het stressniveau zichtbaar.

Vraag 4. Welk advies zou jij willen meegeven aan (jonge) zorgvernieuwers die een bijdrage willen leveren aan de verbetering van de zorg?

Durf je plannen te delen met anderen. Ook met mensen buiten je directe werkomgeving. Die kunnen met prachtige, creatieve oplossingen komen, waar je zelf nooit aan had kunnen denken en waardoor je bijdrage alleen maar meer waardevol wordt.

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Laurens van der Waaij, MDL-arts in Martini Ziekenhuis, weet als arts geweldig goed de grenzen tussen medische wetenschap en andere vakgebieden te slechten met als resultaat betere zorg voor zijn patiënten.