Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Felix Kreier, kinderarts en chief medical information officer (CMIO) in het OLVG.

Vraag 1. Hoe ziet een gemiddelde werkdag binnen deze twee functies er voor jou uit?

Ik werk drie dagen als kinderarts in OLVG, en twee dagen als CMIO. De CMIO dagen zijn belegt met voorzitterschap van strategiegremia informatiemanagement, innovatieteam en privacycommissie. De focus ligt hier op innovatie, hoe kunnen we ons opnieuw uitvinden om de grote uitdagingen aan te kunnen, zoals het personeelsgebrek en de stijgende zorgkosten. Hoe kunnen we zorg op afstand leveren, en beter in het zorgnetwerk samen een patiënt begeleiden. Tevens ben ik medisch leider van de EPD dienst. Ook zijn er landelijke activiteiten als vicevoorzitter van het CMIO Medisch Informatiemanagement Netwerk NL. Hierin bespreken we bijvoorbeeld met FMS en VWS thema’s zoals administratielast, registratie aan de bron en eenheid van taal.

Vraag 2. Niet elke zorgverlener staat open voor alle veranderingen die komen kijken bij digitale innovaties in de zorg. Wat zijn jouw drijfveren om hier zo mee bezig te zijn?

Als we niets doen, kunnen we de zorgvraag niet meer aan, en zal het zorgstelsel collaberen. Ik lig er wel eens ’s nachts wakker van: Onze SEH is elke dag minimaal 1 uur dicht. Er zijn veel digitale kansen om het werk beter te maken. Van de collega’s die het niet zien zitten, kun je veel leren, ze kennen de hobbels die we moeten nemen om vooruit te kunnen.

Vraag 3. Hoe denk jij dat alle zorgverleners gemotiveerd kunnen raken om hier meer mee aan de slag te gaan?

Door te luisteren wat de zorgen precies zijn, en er oplossingen voor te bedenken. Door ze te inspireren met verhalen van collega’s die het wel lukt. Door patiënten aan het woord te laten, die vaak modernere zorg eisen.

Vraag 4. Welk advies zou jij willen meegeven aan (jonge) zorgvernieuwers die een bijdrage willen leveren aan de verbetering van de zorg?

Ga niet externaliseren, alles schuiven op ‘de overheid’, ‘privacy’, ‘de zorgverzekeraar’, maar ga aan de slag met dingen waar je invloed kunt uitoefenen. Dan ben je voorlopig al druk genoeg. Probeer helemaal buiten de bekende paden te denken, los van financiering. Die gaat toch op de schop binnen de aanstaande jaren. En: Als je echt een goed idee hebt, komt er ook geld voor.

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Bernd Arents, patiënt-Lid Kernteam informatiemanagement OLVG, editor BMJ, bestuurslid dermatologie vereniging.