De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Via de Wmo (wet maatschappelijke ondersteuning) wordt iedereen die zorg nodig heeft via de gemeente waarin ze wonen geholpen. We hebben te maken met vergrijzing en het langer thuis laten wonen van ouderen is de oplossing voor het toenemend aantal ouderen in Nederland en het aantal verpleeg- en verzorgingshuizen die de vraag niet aankunnen. Maar om mensen langer thuis te laten wonen of zelfstandig te laten wonen met zorg, is het belangrijk dat er mogelijkheden zijn om deze mensen op afstand van zorg te kunnen voorzien. Gelukkig maakt de domotica, elektronica in huis om het leven van de oudere makkelijker en veiliger te maken, goede ontwikkelingen door om dit doel ook te kunnen realiseren.

Domotica ten behoeve van veiligheid

Een van de belangrijkste doelen van domotica is natuurlijk het verbeteren van het leven van de desbetreffende oudere. Zo kan er geregistreerd worden welke personen zich waar verbinden. Voor slechthorenden kan er bijvoorbeeld een geluids- en lichtsignaal geïnstalleerd worden dat waarschuwt wanneer er aangebeld wordt. Het is zelfs mogelijk om op de televisie te kunnen zien wie er voor de deur staat en de deur automatisch te openen. Denk daarnaast ook aan inbraakalarmen, brand- en rookalarmen die automatisch doorgeschakeld worden naar de politie of brandweer.

Dat gaat echter allemaal over veiligheid met betrekking tot inbraak of brand. Er is echter ook domotica die in het teken staat van veiligheid voor de persoon zelf. Denk bijvoorbeeld aan de aansluiting op een thuisalarm via een zender die automatisch contact maakt met de hulppost of verzorgende. Of bewegingsmelders die een zorgverlener inschakelt wanneer iemand gedurende een in te stellen periode niet beweegt. Het beste voorbeeld is zeker wel personenalarmering. Een mobiele noodknop die de persoon in kwestie altijd bij zich draagt. Wanneer hij of zij gevallen is, kan er op de knop gedrukt worden en staat zorg direct voor de deur. Op deze manier wordt zelfstandig wonen of wonen met zorg een stuk veiliger en behoudt de oudere ook het gevoel van zelfstandigheid.

Domotica ten behoeve van comfort

Voor ouderen die slecht ter been zijn is het lastig om steeds op te staan om de gordijnen dicht te doen, de verwarming of lampen aan te zetten. Domotica is er dan ook ten behoeve van comfort, want dat is ook een belangrijk aspect van zelfstandig wonen. Zo kan er met domotica bijvoorbeeld een koffiezetapparaat voorgeprogrammeerd worden, een toilet automatisch doorgespoeld worden, een standaard temperatuur voor douchewater ingesteld worden en meer. Zonneschermen en rolluiken kunnen automatisch op bepaalde tijdstippen omhoog en omlaag gedaan worden, net als bij verwarming en lichten, wasmachines en vaatwassers.

Wonen met zorg en domotica

Domotica kan natuurlijk in de eigen woning worden toegepast, maar de renovaties om dit mogelijk te maken kunnen redelijk prijzig zijn. Daarom wordt domotica ook steeds vaker gebruikt bij instellingen waar wonen met zorg mogelijk is. Zo kunnen ouderen comfortabel zelfstandig blijven wonen, terwijl zorg maar met één klik van ze verwijderd is.

Domus Magnus