Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Nutte van Belzen, medeoprichter van CC Diagnostics en ANIOS neurologie.

Vraag 1. Je bent medeoprichter van CC Diagnostics. Wat is CC Diagnostics is en wat kan jullie onderzoek betekenen voor de zorg?

Ieder jaar belanden er in Europa ruim een miljoen vrouwen bij de gynaecoloog omdat ze ten onrechte verdacht worden van baarmoederhalskanker. Ze moeten invasief onderzoek ondergaan en dan worden er biopten afgenomen. Na weken wachten krijgen ze te horen dat ze helemaal geen baarmoederhalskanker hebben, maar dat de oorspronkelijke screeningstest (het uitstrijkje) onjuist was. Dit leidt tot veel onnodige stress bij vrouwen en hoge vermijdbare zorgkosten.

CC Diagnostics wil dit probleem oplossen met haar gepatenteerde screeningsmethode. We kunnen schade aan specifieke beschermende genen (tumorsuppressor genen) meten, indien die beschadigd zijn, kan er baarmoederhalskanker ontstaan. We hebben al veel onderzoek gedaan waaruit blijkt dat dit een betere methode is dan het bekijken van de buitenkant van de baarmoederhalscel door een microscoop. We willen met onze methode de screening naar baarmoederhalskanker sneller, accurater en vrouwvriendelijker maken.

Vraag 2. Je bent ook ANIOS neurologie in Medisch Centrum Leeuwarden. Hoe combineer je dit met jouw werk voor CC Diagnostics?

Mijn werkweek ziet er elke week anders uit. Ik draai in het ziekenhuis hoofdzakelijk nachtdiensten. Dit maakt dat ik blokjes nachtdiensten achtereen werk. Tijdens zo’n dienst lever ik acute neurologische zorg aan de patiënten op onze zaal of op de SEH. Na een nachtdienst kijk ik hoe ik in mijn energie zit. Als ik nog veel energie heb, ga ik aan het bedrijf werken, mensen bellen, afspraken plannen en onze strategie verder uitwerken. Als ik weinig energie heb, ga ik een paar uurtjes slapen en heb ik vaak in de middag wat afspraken staan.

Op deze manier kan ik zowel dokter als ondernemer zijn. Het is een druk leven, maar ik geniet er enorm van. Beide banen geven mij zoveel energie dat ik vaak met meer energie het ziekenhuis of het kantoor verlaat dan ik er kwam. Innoveren is hard werken, dat realiseren veel mensen zich niet, maar het loont zeer zeker!

Vraag 3. Het zorglandschap verandert erg snel, onder andere door alle technologische ontwikkelingen. Hoe denk jij dat jouw rol als zorgverlener en -vernieuwer er over tien jaar uitziet?

Over tien jaar weet de gemiddelde patiënt in een split second meer over zijn of haar aandoening dan ik. Het monopolie op kennis zal steeds meer verdwijnen als informatie voor iedereen, super snel en on demand beschikbaar wordt. Als zorgprofessionals worden we veel meer een gezondheidscoach dan we nu zijn. Een programma kan met kunstmatige intelligentie waarschijnlijk veel beter analyseren wat de beste evidence based behandeling is die mijn patiënt nodig heeft, maar kan niet bespreken wat dit betekent voor die patiënt, wat de impact is van zo’n behandeling en hoe we daar samen keuzes in moeten maken. Ik zie daar een grote rol voor de toekomstige zorgprofessionals.

Zelf wil ik me als zorgvernieuwer met name bezig houden met het vertalen van wetenschappelijk onderzoek en innovatie naar de dagelijkse praktijk. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en toegevoegde waarde leveren aan de mensen (en/of patiënten) om me heen.

Vraag 4. Welk advies zou je andere (jonge) zorgvernieuwers willen meegeven?

Dat is een goede vraag of eigenlijk een slechte vraag, want advies voor een grote groep kan nooit specifiek, toepasbaar en persoonlijk zijn. In het algemeen vind ik het belangrijk om jezelf als jonge professional goed te leren kennen. Ga reizen, ga vage boeken lezen, ga met random mensen praten, luister rustige pianomuziek en probeer voor jezelf te ontdekken waar je echt gelukkig van wordt. Ik zie veel geweldige mensen om me heen die lijden aan een burn-out. Dat doet me veel pijn.

Ik weiger om te geloven dat we een burn-out generatie zijn en dat dit ons lot is. Ik zou willen meegeven dat jonge zorgvernieuwers hun krachten zouden moeten vinden en daar hoofdzakelijk op zouden moeten focussen. De transformatie die voor ons ligt, gaat veel veranderen. Ons vak is over 20 jaar volledig veranderd, maar als zorgprofessional mag je vanuit de inhoud meesturen waar we heengaan, naar de beste zorg voor jouw patiënt!

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Tjitte Verbeek-van Buuren is huisarts in opleiding en daarnaast als co-founder nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de OSAsense. Dit gevalideerde screeningsinstrument voor slaapapneu in de huisartsenpraktijk maakt een snelle groei door en wordt momenteel op diverse plaatsen in Nederland toegepast. Erg knap hoe hij dit met zijn opleiding weet te combineren.