1. Marieke Timmer – Alles wat je altijd al wilde weten over big data en data wetenschap in de zorg, maar nooit durfde te vragen…

Data wetenschap, big data, kunstmatige intelligentie – daar moet je iets mee als ambitieuze bestuurder, zorgprofessional of zorgmanager. Toch? In de praktijk valt mij op dat er maar weinig mensen echt weten wat Data Wetenschap precies kan en hoe we kennis van moderne technieken als Machine Learning kunnen inzetten voor het verbeteren van de zorg. Voor iedereen die ook nog heel veel vragen heeft over nut en noodzaak van inzet van big data; ik neem je graag mee op ontdekkingstocht in de wereld van de data wetenschap voor de zorg!

Lees hier de hele column van Marieke Timmer (Marketingcommunications & PR Director bij orikami)…

2. Hans Ossebaard – Groene zorg?

De gezondheidszorg is de grootste economische sector van ons land. Er gaat zo’n 95 miljard euro in om; 14% van het Bruto Binnenlands Product. Met ruim 1,1 miljoen mensen die er werken, een toenemend aantal vacatures en een stijgende zorgvraag. De kosten van dit succes blijven maar toenemen en die vacatures zullen niet kunnen worden vervuld. Daarmee komt uiteindelijk de houdbaarheid van het stelsel in het geding. Wat te doen?

Lees hier de hele column van e-healthexpert Hans Ossebaard…

3. Reno van der Looij – Digivaardigheid: de basis voor personeelstekorten in de zorg

Na jaren van krimp stijgt het aantal banen in de zorg. Door de aantrekkende arbeidsmarkt, extra investeringen en een alsmaar stijgende zorgvraag ontstaat er een groot tekort aan personeel. Volgens verwachtingen van het UWV ontstaan er dit jaar zelfs tussen de 120.000 en 130.000 banen. Werknemers ervaren door deze enorme tekorten extra werkdruk. Een andere oorzaak van de werkdruk is de enorme administratielast die zorgverleners hebben. Dit gaat helaas ten koste van de zorg aan cliënten.

Lees hier de hele column Reno van der Looij (Segment Manager Zorg bij Ictivity)…

4. Lisanne de Moel: Startup uit eigen stad: Momo Medical

Vorig jaar maart was ik aanwezig op een symposium met als hoofdthema ‘ambitie’. Verdiept in de sprekers had ik mij niet, maar het thema sprak mij erg aan. Al snel kwam de presentatie van Ide Swager en Menno Gravemaker, de oprichters van Momo Medical. Niet alleen waren het sterke sprekers, het verhaal over hun ambitie voor hun eigen product was ontzettend interessant. Ze zijn bezig met het ontwerpen van sensoren die ingezet kunnen worden voor de preventie van decubitus (ook wel doorligwond of doorliggen genoemd).

Lees hier de hele column van Klinische Technologie studente Lisanne de Moel…

5. Pim den Boer – Zorginnovatie

Een contactlens die je bloedglucose meet, een drone die medicijnen of een AED komt brengen, kleding die je vitale functies registreert, robotica die operaties uitvoeren, et cetera. Allemaal ontwikkelingen die volop aan de gang zijn. Het is niet voor niets dat grote bedrijven zoals Apple, Google en Amazon druk bezig zijn met het realiseren van vooruitstrevende innovaties die behoorlijke impact zullen hebben op de zorgsector. Realiseer je je bijvoorbeeld dat tien jaar geleden de eerste iPhone pas nét op de markt kwam, en dat vijf jaar geleden de stappenteller functie er pas aan werd toegevoegd? Inmiddels is er een grootschalige beweging waarbij mensen hun telefoon als dashboard voor hun eigen gezondheid gebruiken. De groei van innovaties in de zorgsector gaat, mede dankzij dit soort vooruitstrevende bedrijven, sneller dan ooit.

Lees hier de hele column van geneeskundestudent Pim den Boer…