Een overzicht van al het nieuws dat de afgelopen week verscheen op Mobile Doctors.

Actiz blij met wetgeving digitale uitwisseling

Actiz, brancheorganisatie voor de langdurige zorg, stelt blij te zijn met het voornemen van het ministerie van VWS om het komende jaar stapsgewijs regulering in te voeren voor eenduidige elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Zowel de Tweede Kamer als koepel- en brancheorganisaties uit de zorg – waaronder Actiz – vroegen verantwoordelijk minister Bruno Bruins al eerder om meer regie te nemen op het gebied van digitale gegevensuitwisseling. Lees verder…

Safe@home: e-health beperkt ziekenhuisbezoek zwangere vrouwen

E-health inzetten om het aantal ziekenhuisbezoeken te beperken voor zwangere vrouwen met een te hoge bloeddruk: dat is de inzet van gynaecologe Mireille Bekker. Tijdens de openingsmanifestatie van ICT&health, de kick-off van de e-healthweek 2019, vertelt Bekker samen met keynote spreker Daan Dohmen over hoe zij met Safe@home van idee tot uitvoering is gekomen. Lees verder…

Vijf Vragen Aan: ‘Ik hoop dat er in de zorgsector meer ruimte ontstaat voor preventie’

Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Anne-Miek Vroom, medisch socioloog en oprichter en directeur van Stichting IKONE. Lees verder…

EVENT: Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie

Gaan robots de mens vervangen in de zorg? Nemen ze taken van ons over en zijn we daar blij mee of zijn we juist bang om ons werk en onze authenticiteit te verliezen? Hebben we straks geen menselijke arts meer aan ons bed, maar een algoritme? Kom op donderdag 15 februari naar het Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie in Life Sciences & Health Hub Rotterdam Science Tower! Lees verder…

Nictiz: enorme potentie AI, maar ook vraagstukken

De zorgsector leent zich bij uitstek voor het toepassen van kunstmatige intelligente (AI, artifical intelligence), onder andere vanwege de grote hoeveelheden data. Maar wat is AI nou eigenlijk en welke (ethische) vraagstukken roept het toepassen ervan op? Hier gaat kennisinstituut Nictiz op in met het rapport ‘Artificial intelligence in de zorg’: wat is AI, wat zijn toepassingen in de praktijk en welke vraagstukken roepen deze toepassingen op. Lees verder…

Column: Tips voor een veilig gebruik van medische apps

Steeds vaker worden we geconfronteerd met hippe buzzwoorden, zoals eHealth, Patient Empowerment en mHealth. En dat is niet onlogisch met alle technische vooruitgang van de laatste jaren. Digitale zorgtoepassingen worden omarmt door mensen thuis (patient empowerment). Maar al sinds mensenheugenis controleren we de eigen gezondheid. Denk aan het wegen van je gewicht in de badkamer thuis of een ouderwetse stappenteller om de stappen bij te houden. Lees verder…