Elke week stellen wij een zorgvernieuwer vijf scherpe vragen. Door ons te beperken tot die vijf vragen, ‘dwingen’ we de spreker na te denken over de kern van de zaak. Vandaag stellen wij de vragen aan Diego Menchaca, founder van Teamscope.

Vraag 1. Wat is Teamscope en welke veranderingen hopen jullie aan te brengen in de zorg?

Teamscope is een app voor het verzamelen van klinische onderzoeksgegevens. Ons platform stelt medische onderzoekers in staat gegevens van hoge kwaliteit naast het bed en/of offline te verzamelen en het met een paar klikken te analyseren. We hebben Teamscope gebouwd om klinisch onderzoek te vereenvoudigen en de ontdekking van nieuwe geneeswijzen en behandelingen te ondersteunen. Ik ben gestart met Teamscope toen ik ontdekte dat onderzoek aan het bed van de patiënt nog werd gedaan op papieren formulieren. Bestaande web-based oplossingen zijn nutteloos in een omgeving met slecht of zelfs geen internet, wat artsen en verpleegkundigen ertoe dwingt om terug te gaan naar het gebruik van papieren formulieren bij klinisch onderzoek.

In 2015 werd Teamscope geselecteerd om deel te nemen aan Rockstart’s first digital health accelerator. Ik pakte mijn koffers en verliet Chili om deel te nemen aan het zes maanden durende acceleration program in Nijmegen. Ik werd al snel verliefd op de stad en besloot dat ik Teamscope vanuit hier verder wilde opschalen.

Vraag 2. Hoe betrekken jullie de gebruiker bij de ontwikkeling van de app?

Ik kwam terecht in dit gebied van de gezondheidszorg zonder enige kennis van klinisch onderzoek. Doordat het probleem mij niet bekend was, kon ik zonder enige vooropgezette ideeën en dogma’s, werken aan een oplossing.

Het enige waar ik op kon vertrouwen, waren onze vroege gebruikers, door aandachtig naar hen te luisteren, hen te volgen wanneer ze klinisch onderzoek deden terwijl ze hun patiënten behandelden en hen zoveel mogelijk te betrekken bij elke mogelijke ontwerpkeuze. Deze mentaliteit is nog altijd een van onze kernwaarden. Nu hebben we een panel van gebruikers en adviseurs dat elke nieuwe functie die we bouwen, evalueert.

Vraag 3. Teamscope gaat uitbreiden in heel Europa, waaronder dus Nederland. Hoe ervaren jullie deze uitbreiding in Nederland en zijn er zaken waar jullie tegenaan lopen?

De meeste systemen voor gegevensverzameling op deze markt zijn web-based. Dit geeft ons twee kansen:

1. Offline werken: Web-based systemen voor het vastleggen van gegevens zijn leuk, totdat het internet traag of niet aanwezig is, dan zijn ze meteen nutteloos. Daardoor hebben onderzoekers vaak geen andere keus dan terug te gaan naar papieren formulieren. Met Teamscope kunnen onderzoekers waardevolle gegevens vastleggen wanneer zij offline zijn en kunnen deze gegevens gemakkelijk worden gesynchroniseerd zodra ze wel weer een verbinding hebben.
2. Patiënt-gerapporteerde uitkomsten: Web-based systemen zijn beperkt tot e-mailenquêtes wanneer ze gegevens rechtstreeks van deelnemers willen vastleggen. Met Teamscope kunnen patiënten onze app op hun telefoon installeren, pushmeldingen ontvangen van de onderzoeker en op een veilige manier formulieren invullen.

De belangrijkste uitdaging die we hebben, is het creëren van vertrouwen voor ons platform en het maken van onze ruimte in deze competitieve markt.

Vraag 4. Zoals we allemaal weten is het zorglandschap over de hele wereld erg aan het veranderen, onder andere door de opkomst van technologie. Hoe denken jullie dat jullie rol in dit landschap er over tien jaar uitziet en waarom?

Patiënten hebben op dit moment te weinig zeggenschap over de toegang tot hun medische gegevens en over de mogelijkheid om onderzoeker te worden van hun eigen gezondheid. De opkomst van draagbare en mobiele technologieën verstoort dit. Onze smartphones zijn nu al een onafscheidelijk instrument en we zien nu dan ook slechts het begin van hoe mobiele en draagbare technologieën van invloed kunnen zijn op klinisch onderzoek. Ik denk dat we de komende jaren een revolutie zullen zien op het gebied van patiëntgestuurd klinisch onderzoek.

Vraag 5. Wie moeten wij volgens jou aan de tand voelen met ‘Vijf Vragen Aan’?

Tom van de Belt (PhD) is onderzoeker in het Radboudumc REshape Center. Zijn overtuigingen over de rol die patiënten bij klinisch onderzoek zouden moeten spelen, zijn het waard om naar te luisteren en te verspreiden.